Gå til sidens hovedinnhold

– Vær så snill og ha tiltro til styret og ledelsen i Glimt!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det kan godt hende at en boikott av VM i Qatar er det rette virkemiddelet.

Men hva om det ikke er det?

Hvorfor vil noen medlemmer, samt så mange supportere, at Glimt skal ta en forhastet og potensielt feil beslutning om hvordan de skal stille seg til VM i Qatar?

Slik jeg ser det er det fire hovedgrunner til dette:

1. Vi trenger handling nå fordi det fortsatt jobber mennesker den dag i dag i uverdige forhold for å forberede Qatar til VM i 2022.

2. De er redde for at debatten skal dø ut.

3. De har ikke tiltro til at NFF kan representere interessene til Fotball-Norge på verken en riktig eller verdig måte.

4. De er redde for omdømmet til Glimt både innad i Norge og ute i Europa og resten av verden.

Mitt første spørsmål til dette er om en boikott fra Glimt sin side ville ha umiddelbart forbedret arbeiderne sine uverdige forhold i forbindelse med VM i Qatar? Mest sannsynlig ikke.

Mitt andre spørsmål er hvorfor disse medlemmene og supporterne ikke har tiltro til at styret i Glimt vil gjøre slik de lover at de vil gjøre? Alt de har gjort så langt i og rundt klubben tilsier at de vil legge ned et svært godt stykke arbeid i denne saken også. Jeg er også overbevist om at de ikke vil la debatten dø ut.

Når det gjelder NFF kan jeg til en viss grad forstå at supporterne stiller seg kritisk til deres stilling i denne saken ettersom de har insentiver til å skulle ville delta uansett hva. Og alle medlemmer og supportere vil selvfølgelig at deres klubber skal ha et positivt omdømme. Det tror jeg Glimt kan ivareta uten boikott.

Men utfordringen her er hvorfor disse medlemmene og supporterne ikke kan vise tillit til FK Bodø/Glimt og deres styre?

Når styreleder i Glimt, Inge Henning Andersen, er så tydelig på årsmøtet til Glimt om at klubben fordømmer bruddene på menneskerettighetene som vi har sett i forbindelse med VM i Qatar, og lover at Glimt skal jobbe hardt for å finne ut hvilket virkemiddel som er best å ta i bruk for å påvirke situasjonen til det bedre, blir det tydelig at han gjør dette for døve ører.

For det finnes den dag i dag ingenbevis for at boikott er det beste virkemiddelet her. For å være helt ærlig er det den letteste utveien. Virkemiddelet boikott garanterer kun en ting: Det distanserer klubben fra VM i Qatar og bruddene på menneskerettighetene der nede. Noe annet finnes det ingen garanti for. Og dette virkemiddelet kan hindre klubben og NFF fra å påvirke videre på en positiv måte.

Jeg er derfor stolt over at styret i Glimt samt flere av medlemmene har valgt den harde veien. De har nemlig valgt å legge ned det nødvendige arbeidet som må til i denne problemstillingen, for å finne de beste virkemidlene for å påvirke situasjonen til det bedre.

Dette er også i tråd med klubbens Action Now-arbeid. Action Now handler om å få til et godt samarbeid og en god dialog mellom forskjellige aktører når det gjelder bærekrafts-målene til FN. En boikott kan hindre dette arbeidet.

Min oppfordring er derfor enkel: Vær så snill og ha tiltro til styret og ledelsen i Glimt!

Nærmest alt de har gjort siden de kom til Glimt har bidratt til utvikling og forbedring av klubben. Jeg er overbevist om at de også kan bidra med utvikling og forbedring til hvordan Fotball-Norge skal stille seg til VM i Qatar. Den tilliten har de gjort seg fortjent til!

PS: Undertegnende støtter forslaget som kom fra et av medlemmene på årsmøtet om å ikke inngå avtaler med selskaper som støtter regimer som systematisk gjennomfører brudd på menneskerettighetene eller legge treningsleirer til disse landene.

Kommentarer til denne saken