– Det er en spennende og morsom trekning, sier journalist i den islandske avisen Morgunnbladid Jóhann Ingi Hafthorsson i forkant av Bodø/Glimts Conference League-kvalifisering mot Valur.

Journalisten gleder seg til kamp, og er meget spent på hvordan den islandske mesteren håndterer spillestilen til Glimt.

– Jeg så mye av Bodø/Glimt i fjor, og har snakket en del med Alfons (Sampsted) om den unike treneren og den unike spillestilen. Jeg er meget spent på å se hvordan Valur håndterer denne type fotball.

Overraskelse i midten

På spørsmål om hvem man burde se opp for på det islandske laget, svarer Hafthorsson 21 år gamle Birkir Heimsson. Han erkjenner han ikke kjente særlig til Heimsson da han ble hentet, men har blitt overrasket.

– Han har holdt kapteinen ute av laget. Han er en figther på midten som vinner mange baller, slår gode pasninger og har et godt skudd.

Birkir Heimsson ble i 2016 hentet til nederlandske Heerenveen fra islandske Thór, der han spilte for ungdomslagene. I 2019 gikk kontrakten hans ut og vendte hjem til Island og Valur.

En annen spiller Hafthorsson trekker frem, er den tidligere Start-spilleren Gudmundur Andri Tryggvason (21).

– Han har kanskje noe å bevise overfor et norsk lag. Han lyktes ikke helt i Start, men har alltid vært en spiller med høy klasse. Han kan ha en god kamp torsdag.

Uforutsigbar spiller

Tryggvassons tidligere sjef og trener i Start, Johannes “Joey” Hardarsson, trekker også frem kantspilleren som én å se opp for.

– Han har en del målpoeng i seg, og har evnen til å skape målsjanser, frispark og straffespark, forteller den tidligere Start-treneren til Avisa Nordland.

Han sier det siste året Tryggvasson hadde i Norge var mye preget av skader, og tror overgangen til Island har gjort godt for unggutten.

– Det å se at han har fått spille fast, tatt steg og fått selvtillit og trygghet, kan gjøre han en vanskelig mann å spille mot.

Han deler tankegangen til Jóhann Hafthorsson om at Tryggvasson kan være revansjelysten mot et norsk lag siden han ikke lyktes helt i sin norske fotballkarriere.

– Ja, det kan godt hende. Han er sikkert klar over at det kommer til å være folk som følger med fra Norge. Det blir spennende å se hvordan han klarer seg mot Glimt.

Frustrerte Dinamo Zagreb

I likhet med Bodø/Glimt, røk Valur ut fra Champions Legaue-kvalifiseringen mot antatt bedre motstand. Islendingene tapte 2-5 sammenlagt for kroatiske Dinamo Zagreb, men det var ikke bekmørk av den grunn.

– Den første kampen var vanskelig, og det er nesten et mirakel at det ble 2-3, starter Hafthorsson.

– Det var 0-3 veldig lenge, og så fikk Dinamo straffe. Den reddet keeper, og så plutselig, ikke vet jeg hvordan, sto det 2-3. I den andre kampen var prestasjonen fra Valur mye bedre, enda det endte 0-2. Med litt bedre hell hadde de scoret ett, kanskje til og med to mål. Det beste laget vant, men prestasjonen var bedre enn på lang tid.

Også Joey Hardarson fulgt med på kampen mot Zagreb. Han så kampen fra tribuneplass i Reykjavik.

– Det var imponerende å se hvordan de klarte å frustrere Zagreb, som er et meget sterkt lag, selv om det endte 0-2, forteller Hardarson.

– Han er en vinner

Valurs trener Heimur Gudjonsson har på sine snart 12 år som hovedtrener hentet åtte trofeer. Ifølge Transfermarkt vant han den islandske ligaen fem ganger med Hafnarfjørdur (HF), og sist sesong med Valur. Han vant også den færøyske ligaen (2018) og cupen (2019) med HB Torshavn.

– Han er en vinner! konstaterer journalist Jóhann Hafthorsson.

– Det første han gjorde etter han kom hjem fra Færøyene, var å vinne ligaen med Valur. Han står ikke for den mest spennende typen fotball, men laget hans prøver å angripe. Scorer de først, har de en tendens til å legge seg bakpå for å forsvare ledelsen.

Hafthorsson forteller at et par ganger denne sesongen har denne planen mislyktes, og Valur har mistet poeng i slutten av kampene. Likevel er Valur serieleder på Island i skrivende stund.

– Ferdighetene hans er kanskje begrenset til nivået på Island og Færøyene. Jeg tror ikke han er taktisk sterk nok til de store europeiske kampene, men på Island er han en vinner.