Gå til sidens hovedinnhold

Valget ble et skikkelig gjennombrudd for kvinner lokalt, med opp til 7 av 11 ordførere

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommunevalget 2019 ble kvinnenes definitive gjennombrudd i vår lokalpolitikk. Før valget var 10 av 12 ordførere i Avisa Nordlands primærområde (Salten pluss Værøy og Røst) menn. Etter høstens valg blir sannsynligvis 7 av 11 ordførere kvinner (Tysfjord kommune er blitt borte siden sist). Bodøs Ida Pinnerød og Monika Sande sikret seg gjenvalg, og at Fauske, Steigen, Værøy og Røst heretter også vil ha kvinnelig ordfører er allerede klart. I Hamarøy er kabalen ennå ikke lagt helt ferdig, men blir Ap og Sp enige blir antakelig enten Elin Eidsvik (Ap) eller Britt Kristoffersen (Sp) den sjuende, kvinnelige ordføreren i vår region.

Nå er vi nordmenn etter hvert blitt vante til at kvinner er med og styrer. Gro Harlem Brundtland er vår mest markante politiker de siste 50 årene, og i dagens regjering er både statsminister, finansminister og utenriksminister kvinner. Tre av regjeringspartiene har dessuten kvinnelig leder. Men lokalt har dette ikke vært noen selvfølge. Ida Pinnerød er Bodøs andre kvinnelige ordfører gjennom tidene, og den første som vinner gjenvalg. Og for flere av de andre kommunene er dette første gang noen sinne at en kvinne sitter i ordførerstolen.

Slik sett kan dette valget med rette kalles historisk. Og det har ikke kommet av seg selv. Tvert om; flere partier enn noen gang valgte denne gang å sette en kvinne på toppen av sine lister. Arbeiderpartiet satte ny rekord gjennom å hente 43 prosent av sine ordførerkandidater blant kvinnene. Også Sp kommer godt ut av dette, og ser ut til å få to av de sju kvinnelige ordførerne lokalt. Nå slo valget helt ulikt ut for disse to partiene, men det synes altså ikke å skyldes at de satte kvinner i toppen. Selv om kvinner tradisjonelt har fått færre stemmer enn menn. Det vises seg nemlig at menn historisk sett har fått langt flere stemmer enn kvinner av de dobbeltstemmer man kan gi ved valg. Ved kommunevalget i 2015 gikk for eksempel kvinneandelen ned fra 42 prosent til 39 prosent etter at personstemmene var talt opp.

Det er ennå for tidlig å si hvordan dette slo ut i år. Uansett er valgresultatet bare en basis for fordelingen av makt etterpå, og der har kvinnene denne gang lyktes svært godt. Det var for eksempel ingen selvfølge at verken Fauske eller Steigen skulle få kvinnelig ordfører, så der har deres partier spilt kortene godt. At man er kvinne betyr ikke nødvendigvis at man vil gjøre en god jobb som ordfører. Men det er heller ingen ulempe. Gjennombruddet handler om at kvinner gis samme mulighet som menn til å få prøve seg. Slik har det ikke alltid vært før, og derfor er det all grunn til å feire dette resultatet

Kommentarer til denne saken