Kjære Statsminister Erna Solberg.

Det er med tungt hjerte og bekymring vi skriver dette brevet til deg.

Denne uken ble vi nok en gang minnet om at rasisme lever i beste velgående i dette landet. For første gang blir denne rasismen direkte knyttet til landets innvandring og integreringsminister.

Denne uken ble vi vitne til nordmenn som hyller en statsråd under deg, ved å omtale medborgere som apekatter som fortjener å bli voldtatt.

Det er nordmenn som oss selv, våre barn og våre familier som blir omtalt som apekatter, fordi vi har en annen hudfarge og en annen opprinnelse enn nordmenn flest.

Sumaya Jirde Ali er en ung, engasjert kvinne som vi har fått gleden av å bli kjent med gjennom vår organisasjon Kvinnenettverket NOOR. Gjennom hennes engasjement har hun vært en tydelig stemme i samfunnsdebatten hvor hun har utfordret etablerte sannheter i vår samtid.

Uansett om man er enig eller uenig med Sumaya og det hun står for, så representerer hun og hennes engasjement noen av de vakreste og flotteste verdiene i vårt land.

Vår ytringsfrihet og religionsfrihet gir en ung, muslimsk kvinne med bakgrunn fra Somalia muligheten til å utfordre makteliten i landet slik hun har gjort ved flere anledninger, blant annet ved å utfordre landets innvandring og integreringsminister til debatt. Når vi skriver disse ordene, kjenner vi en stolthet av å være norske borgere.

Denne stoltheten forvitres sakte men sikkert over til frustrasjon, sorg og bekymring når vi leser kommentarfeltene på sosiale medier.

Ja, dessverre er det slik at når man deltar i samfunnsdebatten slik Sumaya gjør, blir man både elsket og hatet, det har hun fått opplevd på godt og vondt. Kanskje er det slik at man må tåle mye i den rollen, men når det er sagt, kan vi som norske borgere ikke akseptere rasistiske utsagn i noen omstendigheter, det er ikke vårt land verdig og det er ikke vårt århundre verdig.

Det gjør oss ekstra triste at disse rasistene hyller landets integreringsminister og assosierer seg med henne og hennes verdigrunnlag. Det får oss til å stille spørsmålet «Har det blitt stuerent å være rasist i dette landet?»

Vi har full forståelse for at integreringsministeren ikke kan kontrollere hva hennes støttespillere uttrykker i sosiale medier. Men det hun kan gjøre, er å sende et klart og tydelig signal i det offentlige rom at dette ikke er akseptabelt. Hun kan være klar på at hun ikke vil bli assosiert med mennesker som omtaler medmennesker som apekatter.

Vi er kjent med at statsrådens rådgiver skriver i sosiale medier at de tar avstand fra slike utsagn og oppfordrer Sumaya til å melde dette til politiet.

Dette mener vi er dårlig lederskap av integreringsministeren. Hun og hennes rådgiver burde sendt et klart signal ved å melde dette selv til politiet. Det handler ikke om å vise støtte til Sumaya som person, men det handler om at statsråden forstår sin rolle som integreringsminister, i det ligger også bekjempelse av rasisme.

Statsråden har ved flere anledninger uttrykt at det norske folk må verne rundt «norske verdier» og stå imot krefter som truer disse verdiene. Rasisme, hat og slike ytringer som vi vitner fra hennes støttespillere, er en av de største truslene vi har i dette landet.  Derfor forventes det at hun går i front for å bekjempe dette. Hvis hun ikke er i stand til å være integreringsminister for alle norske borgere, også for oss med en annen hudfarge og religion enn henne, så setter vi vår tillit til at du som vår statsminister viser lederskap og tar et oppgjør mot rasisme på vegne av det norske folk.

Med Vennlig Hilsen