Høie omfavner 165 år

Astrid Nøklebye Heiberg (t.v.) og Agnete Tjærandsen får de beste skussmål av helseminister Bent Høie.

Astrid Nøklebye Heiberg (t.v.) og Agnete Tjærandsen får de beste skussmål av helseminister Bent Høie. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Helseminister Bent Høie hyller Astrid Nøklebye Heiberg (81) og Agnete Tjærandsen (84) som foregangsfigurer for en aktiv alderdom.

DEL

Til sammen utgjør de to damene 165 år med politisk engasjement og samfunnsnytte.

– Det har vært en svartmaling i samfunnsdebatten om at vi får flere eldre. Men perspektivet har vært feil. Den store gruppen mennesker som ønsker å bidra til samfunnet, skyves ut. Vi er avhengig av at ressurspersoner som Astrid og Agnete tar den kampen, sier Bent Høie (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Gammel tenking

81-årige Nøklebye Heiberg er Oslo Høyres åttende-kandidat ved årets stortingsvalg, mens 84-årige Tjærandsen er Nordland Høyres fjerdekandidat. Begge kan bli norgeshistoriens eldste stortingsrepresentanter.

– Vi lever i snitt fem år lenger enn våre foreldre og ti år lenger enn våre besteforeldre. Og det er noe menneskeheten har ønsket seg bestandig, men som vi nå bare ser på som et problem. Vi sitter fast i gammel tenking, sier Nøklebye Heiberg til ANB.

Psykiateren og politikeren ble «kjempetrøtt» av tilværelsen som pensjonist, og i 2013 var hun tilbake i arbeidslivet for fullt – som statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. Hun ga seg i den jobben i april i fjor.

Den tidligere NRK-profilen Tjærandsen er kjent for sitt bidrag for å aktivisere eldre og integrere innvandrere i Bodø.

Utfordrer Ap-veteraner

Nå utfordrer Tjærandsen og Nøklebye Heiberg sofaveteranene til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Gro Harlem Brundtland, Thorvald Stoltenberg, Yngve Hågensen og Thorbjørn Berntsen har også meldt seg på i oppkjøringen til årets valg.

Høyre-damene er lei av at eldre i stor grad bare omtales som omsorgstrengende i valgkampen. De vil gjerne at folk i høy pensjonsalder også blir betraktet som en ressurs.

– Ap har et aldersforum med dyktige og strålende folk. Jeg har flere ganger spurt om å få snakke med dem om regjeringens seniorstrategi, men det kommer aldri noen invitasjon. Jeg vet ikke engang om de har møter, sier Nøklebye Heiberg.

Saken fortsetter under bildet.

Tekst til bilde nr 20050816-003:Astrid Nøklebye Heiberg overrekker kommunal- og regionalminister Erna Solberg et legohus og en handlingsplan for seniorpolitikk. (Foto: Terje Pedersen, ANB)

Tekst til bilde nr 20050816-003:Astrid Nøklebye Heiberg overrekker kommunal- og regionalminister Erna Solberg et legohus og en handlingsplan for seniorpolitikk. (Foto: Terje Pedersen, ANB) Foto:

På turné med bobil

I arbeid føler begge damene seg inkludert. De blir sett. Dessuten skaper det en tilhørighet.

– Jeg har kontakt med Unge Høyre som om de var mine beste venner. Det er en gave å få som gammel. At du føler deg akseptert og at de hører på deg, sier Tjærandsen, som har stått det siste halve året på stand.

– Kronen på verket blir bobil-turneen som starter fredag. Jeg er sjåfør når ni Salten-kommuner får besøk av Høyre. Det blir mitt punktum i valgkampen, forteller Tjærandsen.

Nøklebye Heiberg er på stand med stoler og en plakat med påskriften «vil du snakke med en gammel?»

– Ofte snakker man til og mye mindre med de gamle. Det er noe med å være der og lytte. Det er nyttig og fint, sier den 81-årige Høyre-profilen.

Det har vært en svartmaling i samfunnsdebatten om at vi får flere eldre.

Bent Høie, helseminister (H)

Møter motstand

Verken Ap eller LO tar på alvor at folk må slutte i jobb før de ønsker, mener helseminister Bent Høie. Å avslutte et arbeidsforhold for tidlig kan ha en negativ helseeffekt for mange.

– Hver gang det blir diskusjon om å fjerne eller heve særaldersgrensen i arbeidslivet, møter det motstand fra Ap og LO. Det er en fastlåst forestilling, etter mine oppfatning, om at det er en fordel at folk bør slutte å jobbe når man blir eldre. Hovedutfordringen er at mange som ønsker å stå i jobb lenger, ikke får muligheten, sier han.

Agnete Tjærandsen sitter i Bodø bystyre og var foreskrevet som forliksmann. Så oppdaget de alderen hennes.

– Du kan ikke være forliksmann eller medlem av forliksrådet når du er over 70. Det synes jeg er et stort problem. Det heter i loven at du skal dømmes av dine likesinnede. Det blir du ikke hvis du er over 70 år. Dette er et eksempel på at aldersdiskriminering finnes over alt, påpeker den spreke 84-åringen. (ANB)

Fakta om Høyre-seniorer

Astrid Nøklebye Heiberg

Født: 14. april 1936

Bakgrunn: Politiker og professor i psykiatri. Statssekretær i Sosialdepartementet 1981–85, stortingsrepresentant fra Oslo 1985–89. Forbruker- og administrasjonsminister 1986. Nestleder i Høyre 1990–91. Medlem av Oslo bystyre 1992–95.

Hun var fra 2013 til 2016 statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet og er fra 2016 tilknyttet Høyres hovedorganisasjon. 

President i Norges Røde Kors, i 1993–99, president i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC) i 1997–2001. Flere tillitsverv, blant annet leder for Statens seniorråd fra 2002, leder i styret for norsk institutt for kulturminneforskning fra 2003 og leder for Den norske nasjonalkommisjonen for UNESCO fra 2004. Leder i Selskabet for Oslo Byes Vel i 2009-13.

Åttendekandidat på Oslo Høyres liste ved årets stortingsvalg og spesialrådgiver ved Høyres hovedorganisasjon.

Agnete Tjærandsen

Født: 27. november 1932

Bakgrunn: Tidligere programleder i NRK og bystyrerepresentant for Bodø Høyre fra 1963-67. Leder i Bodø Høyre fra 1968-70.

Nordland Høyres fjerdekandidat på stortingslisten. Representerer Høyre i bystyret i Bodø. Kjent for sitt store engasjement som frivillig for aktivisering av eldre og integrering av innvandrere i Bodø.

Artikkeltags