Mange er nå bekymret for at koronavaksineringen i Norge går for sakte. Samtidig står vaksineringen nesten stille andre steder i verden. I fattige land vil størstedelen av befolkningen ikke bli vaksinert før tidligst ved utgangen av 2021, dersom de rike landene fortsetter å tømme hyllene.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har varslet om at vaksinegapet mellom fattig og rik vokser seg stadig større. 75 prosent av verdens koronavaksiner som har blitt delt ut så langt, har endt opp i kun ti land, som alle har tjukke nok lommebøker til å bla opp store summer i jakten på de ettertraktede dråpene.

Vaksineringen i Norge er i gang, og selv om det er forsinkelser i leveransene, så har vi kjøpt nok doser til å vaksinere den voksne befolkningen som ønsker det tre ganger. Norge er med i EU sin innkjøpsavtale, og sammen med verdens rikeste land har EU støvsugd markedet for koronavaksiner.

I Norge begynner vi å se et lys i enden av tunnelen, selv om nye mutasjoner gjør tunnelen litt lenger. I fattige land ser det fremdeles mørkt ut som følge av vaksinemangel. Konsekvensene av skjevfordelingen gir grunn til bekymring. Helsesystemene i en rekke utviklingsland er svake fra før og er under et enormt press i møte med pandemien. Når helsearbeidere ikke blir vaksinert kan helsevesenet settes ut av spill, og da står svært mange barn i fare for å miste tilgangen på livsviktig helsehjelp.

Her hjemme har vi dessverre sett hvordan barn har blitt skadelidende når skolene og samfunnet har stengt ned. Derfor er vi nok mange som har et sterkt håp om at hverdagen skal vende tilbake til normalen igjen når massevaksineringen skyter fart. Det samme håpet virker fjernt i fattige land som står bakerst i vaksinekøen, og samtidig opplever at smitten nå er i ferd med å spre seg raskt.

6 av de 10 landene i verden med raskest smittespredning ligger i Afrika, som for tiden er hardt rammet av en ny smittebølge. Malawi har blitt landet i verden med nest høyest smittevekst, og har mer enn 20 000 nye registrerte tilfeller i januar alene. Nylig ble skolene i landet stengt ned igjen. Det rammer de marginaliserte barna ekstra hardt. Når skolene lukker dørene ser vi at flere jenter giftes bort, tenåringsgraviditetene øker, og mange elever kommer aldri tilbake til skolebenken. Det får katastrofale følger for barnas framtid og for den sosioøkonomiske utviklingen i mange fattige land, og hele regioner.

Å sikre en rettferdig fordeling av vaksiner til fattige land handler ikke om oppofrelse. Det handler om solidaritet. For er det en ting vi har lært i løpet av pandemien, så er det at koronaviruset ikke bryr seg om landegrenser. Først når befolkningen har blitt vaksinert, og vi har fått flokkimmunitet i alle land vil kampen mot pandemien være over. Hvis vi ikke fordeler vaksinene, risikerer vi at viruset vil fortsette å sirkulere og kan flytte seg mellom land. Derfor er ingen trygge før alle er trygge. Ingen vinner kampen mot viruset alene. Vi må stå sammen.