Nettavisen: Det er ventet mye regn og vind i nord de neste dagene, og det er sendt ut oransje farevarsel for deler av Nordland og Troms.

– Det tar seg opp i natt og blir på sitt sterkeste utover dagen. Det er nok en fin dag å sitte inne på. Har man en utsatt vei til jobb, kan det være lurt med hjemmekontor, sier vakthavende meteorolog Jon Austerheim til NTB tirsdag ettermiddag.

Natt til onsdag og onsdag ventes det opptil sterk storm i blant annet Lofoten, som vil gi tøffe forhold for de på land og ikke minst de på sjøs. Det skriver Lofotposten.

Lasteskip søker nødhavn

Ifølge bølgevarselet til Barentswatch var det meldt en maksimal bølgehøyde på 13,1 meter klokken 13.00 i dag i Vestfjorden. Den gjennomsnittlige bølgehøyden var på 6,9 meter.

I morgen er det imidlertid meldt mye større bølger i Lofoten, og det er ventet en maksimal bølgehøyde på 25,1 meter inn mot Vestfjorden. 13,1 meter er ventet å bli den gjennomsnittlige bølgehøyden.

Det dårlige været, og den dårlige værmeldingen, har ført til at flere store lasteskip nå har søkt nødhavn.

E6 stengt

Klokken 20.25 tirsdag kveld melder Vegtrafikksentralen at E6 noen kilometer nord for Alta, ved fjellovergangen Sennalandet, er stengt.

Veien forbinder Alta med steder som Hammerfest, Honningsvåg og Lakselv.

– Løse gjenstander må sikres

Kommunikasjonssjef, Stine Neverdal, i Finans Norge anbefaler nordlendingene å høre på myndighetene.

– Utemøbler, trampoliner og annet som ligger løst, kan gjøre stor skade hvis vinden får tak, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

– Ellers er nordlendinger generelt vant til uvær på denne tiden av året og vet å ta hensyn til dette, sier hun.

Det er dessuten viktig at sluk holdes åpne slik at vannet går der det skal.

– Det er også viktig at grøfter og eventuelle bekker på eiendommen holdes fri for vegetasjon og annet som kan stoppe vannstrømmen, sier Neverdal.

Innstilte fly og ferger

Meteorologene sender ut gult farevarsel forholdsvis ofte, men det er langt sjeldnere med oransje farevarsel.

– Det skjer noen ganger i løpet av vinteren, men ikke så ofte, sier Austerheim.

Den kraftige vinden har allerede ført til at Widerøe har innstilt flere flyavganger i alle fylkene, opplyser kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe, til NRK.

Uværet får også konsekvenser for annen trafikk. Blant annet har Hurtigruten innstilt alle avganger på MS Nordnorge mellom Kirkenes og Hammerfest til torsdag. Skipet gjenopptar ruteplanen på sørgående seiling fra Hammerfest på torsdag, ifølge NRK.

I Troms er flere ferger og hurtigbåter innstilt. Troms Fylkestrafikk har satt opp ekstra bussavganger, skriver iTromsø.

Hjemmekontor kan være lurt

Uværet vil merkes godt i omtrent hele landsdelen. Unntakene er Sør-Helgeland og Sør-Varanger øst i Finnmark. Verst blir det i områdene rundt Lofoten, der det kommer både svært kraftig vind og regn.

For Lofoten, Vesterålen og ytre Troms er det oransje farevarsel på grunn av vindkast på opp mot 33–38 meter per sekund.

– Det er snakk om full, sterk storm i utsatte områder. Lofoten er utsatt, her blåser det i en retning som tar ganske godt, sier Austerheim.

Farevarselet gjelder fra klokka 3 onsdag og fram til klokka 1 natt til torsdag, altså nesten et døgn.