Gå til sidens hovedinnhold

«Utsikt minus innsikt» – Halvdan som Dass-tolker

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det første jeg tenkte på da jeg leste Halvdan Sivertsen kronikk i Dass-debatten var tittelen på hans glimrende andre album fra 1975 med tittelen «Utsikt minus innsikt gir tilnærmet blindhet fra toppen av pyramiden» Hele side to på vinylalbumet er viet til dette store opuset, og de siste setningene i del b lyder:

«Og da er du blitt voksen mann

Sterk og taus som bare faen

Tvunget opp i livets heis

Men du mister mye underveis

Så altfor mye underveis».

Kommentarer skulle være unødvendig. Det var derimot fristende å skrive en hel kronikk om dette mesterverket til Sivertsen, innspilt i Mosjøen og med glimrende lokale musiker, noen av dem gode venner fra både Bodø og Hemnesberget.

På samme måte som Knutsen kommenterer heller ikke Halvdan mitt forslag om å droppe forslaget om en ny Dass-bauta og heller bruke fylkesmidler til å reise en byste over Liv Elisabeth Grannes, den modige og uredde kvinnen hun som nylig ble så flott presentert som Nordlands Jeanne d'Arc i en dokumentarfilm på tv. Hva sier du Sivertsen, har vi ikke nok av Dass figurer rundt omkring både på Helgeland og i Bodø?

Halvdan, la oss møtes i Stormen Bibliotek i Bodø eller kanskje helst på Dass-museet for meningsutveksling. Der kunne du stått som døråpner siden jeg, til tross for 25 år med Dass-artikler, aldri har vært invitert til museet. For hvem vil vel si nei til Halvdan Sivertsen hvis han tar et slikt initiativ. Vi kunne kanskje få med Knutsen og Dass-nissen fra Tromsø.

Det er hektisk eksamensavvikling her nord, så jeg får be avisredaksjonen om tillatelse til å komme med en fyldig kronikk litt senere på året. I mellomtiden ønsker jeg patrioten lykke til både med laget, musikken og sommeren.

Les også

Petter Dass på norsk sokkel

Kommentarer til denne saken