Rektor ved universitetet: Ditt brev er et solid vitnesbyrd om hva vi går glipp av

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevKjære deg. 

Takk for brevet. Det gjør inntrykk å lese dine tanker. La meg slå fast innledningsvis: Det er ingenting jeg heller vil enn å ønske din datter velkommen som student ved lærerutdanningen ved Nord universitet. Ut fra din beskrivelse fremstår din datter som en svært motivert student, vi har mange ledige plasser på studiet, og er som du kanskje har lest svært bekymret for at så få er kvalifisert til lærerutdanningen, og at plasser står ledige. Og det bør egentlig bekymre alle oss som bor i Nord-Norge at det er så få som tar lærerutdanning. Derfor er det ekstra trist for din datter, for deg og for meg som rektor, at hun ikke lyktes med å nå sitt mål i år heller. 

Egentlig burde kanskje brevet ditt vært stilet direkte til Kunnskapsministeren. Som du skriver selv, så er firerkravet fastsatt av nasjonale myndigheter, og vi har ingen mulighet til å overprøve dette kravet. Opptak av nye studenter gjøres i henhold til de rutiner og det regelverk som gjelder for Samordna Opptak, og vi som lærested alene kan ikke gjøre individuelle opptak til lærerutdanningene. Det er også våre mattelærere som holder forkurset i matematikk som din datter har deltatt på, og vi har anstrengt oss veldig for at kurset skal bli så godt som mulig. Tankene dine om andre vurderingsformer er jeg også glad for at du har sendt til kunnskapsministeren, fordi det er han som må ta stilling til om kravet om fire i matte er det som gir oss flere og bedre lærere. Ditt brev er et solid vitnesbyrd om hva vi går glipp av.


Til slutt: det er ingen trøst, men det er dessverre mange som er i din datters situasjon. Det bekymrer meg som rektor. Av alle som hadde lærer for 1-7-klasse som førstevalg ved Nord universitet, var under halvparten kvalifiserte. De ønsker å bli lærere, men møter ikke kravene. Og analysene våre viser at for de aller fleste er det firerkravet i matte som forhindrer dem fra å følge drømmen sin.  Jeg lover deg at jeg skal ta opp dette med myndighetene. Jeg lover også at vi virkelig skal vri hodene våre for å komme opp med nye tiltak som kan hjelpe de som ønsker å bli lærere å møte de formelle kravene. Vi har egentlig ikke råd til å miste noen av dem. 
 
Jeg ønsker din datter lykke til videre og håper hun fortsatt kan finne motivasjon til å følge drømmen sin.

(Dette svarbrevet er også sendt privat til moren som skrev det opprinnelige innlegget)

Artikkeltags