Gå til sidens hovedinnhold

Usosiale drivstoffpriser

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen har lagt fram en klimaplan for årene fram mot 2030, der går det fram at de ønsker å øke avgiftene på drivstoff kraftig. Vi er kritisk til forslaget, og mener det er usosialt.

Regjeringen foreslår en tredobling av CO₂-avgiften på bensin og diesel. Det er et usosialt forslag som NAF selvsagt ikke vil støtte. Med regjeringens planer vil det koste rundt 200 kroner mer enn i dag å fylle tanken. I dag utgjør avgiftene til staten allerede rundt sju kroner literen.

Med en tredobling av CO₂-avgiften vil prisen på en liter bensin øke med 4,09 kroner per liter. For diesel vil det øke med 4,55 kroner literen. Med dagens priser ville Regjeringens nye avgifter på drivstoff gi en literpris på rundt 20 kroner literen for bensin og diesel.

NAF mener politikerne burde ta lærdom av bompengeopprøret, og ikke legge store avgiftsøkninger på vanlig folk. – Bompengeopprøret viste at økte avgifter ikke er en farbar vei for å få folk med seg på en god klimapolitikk. Klimapolitikken krever gulrøtter, ikke pisk. Forslaget er helt uakseptabelt. Dette er noe NAF vil kjempe mot, på vegne av våre nær 500 000 medlemmer.

Norske politikere har vedtatt et mål om at alle nye biler som selges skal være nullutslippsbiler innen 2025. I desember 2020 gikk hver 3. nye bil som ble solgt på strøm. – Denne utviklingen har Norge fått til uten store protester og splittelser. Utslippene fra bilparken skal ned. Men å pålegge de som ikke har råd eller praktisk mulighet til å skaffe seg elbil stadig større byrder, vil oppleves urettferdig og usosialt. Skal klimaproblemet løses må vi jobbe sammen, ikke mot hverandre, og politikken må oppleves rettferdig!

Vi må heller ikke glemme at i vårt langstrakte land er det mange steder der det er, og vil forbli lenge, svært langt mellom ladestasjonene. Vi vil måtte innse at i overskuelig framtid vil det fortsatt være behov for biler med bensin- og dieselmotorer i en viss utstrekning!

Kommentarer til denne saken