Gå til sidens hovedinnhold

Usaklige angrep fra nest-lederen i Nord-styret

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Avisa Nordland (AN) skriver 18. desember 2020 i en nettartikkel om styret ved Nord universitet og Nesna-studentene: "Vedtok å ikke gratulere studentene: – De har kommet med trusler og personangrep". Vinklingen er usaklig og påstanden om trusler uten rot i virkeligheten.

Saken gjelder en gledelig nyhet: Nord universitets studenter ved campus Nesna ble nylig tildelt pris og nasjonal anerkjennelse som "Årets navn i akademia". Prisen ble delt ut av universitetsavisa Khrono, og ble ved overrekkelsen begrunnet av et av jurymedlemmene, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. Et forslag fra styremedlem, professor Tor-Helge Allern om å gratulere prisvinnerne, ble like etter avvist av Nord-styrets flertall.

I ANs artikkel får en rekke usannheter om saken, framført av nestleder Bjørg Tørresdal, dessverre stå uimotsagt. "Jeg mener ingenting om prisen" sier Tørresdal til AN, og fortsetter "Jeg har respekt for deres standpunkt og at de er uenige. Men den knyttneven som ble reist mot styret i møtet i juni i fjor har jeg aldri før opplevd i en demokratisk sammenheng gjennom et langt politisk liv."

Nesna-studentene var imidlertid ikke til stede under møtet på Værnes. Det var Folkeaksjonens representanter som markerte en kortvarig, stille protest med hevet knyttneve da styret besluttet å legge ned en 100 år gammel utdanningsinstitusjon. At en erfaren politiker som Tørresdal, stortingsrepresentant (KrF) i 2001-2009, oppfatter en slik symbolsk markering som ubehagelig, sier kanskje noe om at hun innerst inne erkjenner de negative konsekvensene vedtaket ville få.

En knyttet neve i stille protest er et svært vanlig symbol i protester mot overmakten, og en markering av at kampen fortsetter. Det ble brukt av svarte idrettsutøvere under OL i 1968, og har også i Norge en lang tradisjon, inkludert i Bunadsgeriljaens kamp for fødetilbud.

Tørresdal følger dessverre opp med nye udokumenterte anklager: "Jeg mener de har gått for langt i måten de har aksjonert på. De har kommet med trusler og personangrep både mot rektor og medlemmer av styret. "

Folkeaksjonen driver imidlertid verken med trusler eller personangrep. Vi fortsetter kampen for høyere utdanning på Nesna og Helgeland med en faglig nasjonal debatt. Vi har for eksempel arrangert fire utdanningspolitiske konferanser og har et meget sterkt program til den 5. som går av stabelen 18. mars. Det faglige arbeidet med utdanningspolitiske konferanser har skapt ringvirkninger og resultert i boken "Kampen om Campus Nesna" med professor emeritus Sigurd Allern som redaktør. Boka er en grundig artikkelsamling som belyser argumentene mot nedleggingsvedtakene, og peker på fremtidige løsninger uavhengig av Nord universitet.

I boken vil Tørresdal også finne et rikholdig billedgalleri der opposisjonspolitikere på Stortinget med knyttet neve markerer at de støtter Folkeaksjonen for høyere utdanning i planene om å reetablere campus Nesna som et fullverdig høyere utdanningstilbud etter regjeringsskiftet høsten 2021.

Kommentarer til denne saken