Nå virker det som julen er en unnskyldning til å drikke seg drita på fest og oppføre seg som tullinger

Mathilde Leiråmo-Wiksaas

Mathilde Leiråmo-Wiksaas Foto:

Av
DEL

MeningerDa man var yngre handlet juletiden om å være med familien, spise god mat og selvfølgelig gavene.

Nå virker det som julen er en unnskyldning til å drikke seg drita på fest og oppføre seg som tullinger.

Folk tenker at det er jo tross alt greit siden det er jul. Men er det virkelig en god nok grunn?

Å skylle bort julen med alkohol?

Julebord handler ikke om den deilige maten lenger for mange, den handler om å drikke seg sørpe drita og dumme seg ut foran venner og kollegaer.

Når det gjelder akkurat dette syns jeg de voksne er verst. De oppfører seg dumdristig på barnslige måter.

Dette er flaut både for dem selv og omgivelsene. Men når det gjelder meg selv og mine venner føler jeg større og større press hva gjelder drikking rundt denne tiden. Spesielt på nyttårsaften.

Ungdom tenker at det blir nesten for dumt å feire denne dagen med familien sin lenger. For nyttårsaften er en dag for å feste og gjøre dumme valg. Er jo tross alt siste dagen i året, det er lov med feiltrinn.

Men jeg personlig foretrekker å feire med familien. Samtidig kan jeg jo ikke akkurat være einstøingen som ikke er ute og drikker.

Kommer det for alltid til å være sånn her? Når det gjelder akkurat oss fra den såkalte snøfnuggenerasjonen er vi avhengig av anerkjennelse fra alle rundt oss. Det er veldig utmattende, og det er ikke lett å stå imot presset. Det er samfunnet vi lever i.

Men går det ikke an å feire en høytid lenger uten å føle på drikkepress? Holder det ikke med alle de andre 52 helgene i året vi har til å feste?

For meg var julaften alltid synonymt med de første notene av tre nøtter til askepott som klinger klokken 11 på NRK. Og når jeg ser euforien hos de yngre barna i familien minner det meg om den gleden jeg hadde da jeg var liten og fikk åpne min første pakke på julaften.

For meg handlet nyttårsaften om spenningen i å få vite at jeg skulle ned til Mørkvedlia med fakkel i hånden. Med familien min rundt meg.

Den handlet om å møte venner jeg ikke hadde sett hele juleferien, og få feire nyåret med dem. Det er forhåpentligvis dette jeg fortsatt kommer til å forbinde med jula, og ikke alkohol og festing.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags