Gå til sidens hovedinnhold

Ulik lønn likt arbeid

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Urimelig og usolidarisk. For hva skjer når regjeringen skal friste norske arbeidsledige til å ta seg arbeid i landbruket, som står i fare for å ikke å kunne importere utenlandsk arbeidskraft til underbetalt onnearbeid. Underbetalingen er tariffestet, allmenngjort og betegnes som minstelønn, selv om vi ikke har noen generell minstelønn i Norge.
Onnearbeid i landbruket er ikke statusyrke med god betaling(124 kr i timen /Arbeidstilsynet). For mange av utlendingene er onnearbeid i norsk landbruk milevis unna deres yrkes-/utdannelsesbakgrunn.

Koronasitusjonen gjør tilgangen på utenlandske onnearbeidere usikker og regjeringen vil supplere med norsk arbeidskraft. Tariffbetalingen er lusne kr 124 per time, men de norske frivillig som måtte melde seg til tjeneste får beholde dagpengene i tillegg. Ordningen kan åpenbart problematiseres.
For onnearbeideren fra utlandet, som får unntak fra innreisetillatelse på grunn av sin kompetanse/betydning, må det føles sårt at hans norske kollega får et nasjonalt solidaritettillegg som gjør han til lønnsvinner i samme jobb, skulder ved skulder. Dette kunne lett vært unngått.

Jonas Gahr Støtre/AP har ved flere anledninger poengtert viktigheten av solidaritet, men reagerer ikke på denne urimeligheten fra regjeringen. Skuffende.
Unntakssituasjonen landet befinner seg i burde gitt AP en oppslutning på minst 50%. I stedet er det Høyre/Erna som styrker sin posisjon.

Hans Holdahl

Kommentarer til denne saken