Gå til sidens hovedinnhold

Uklokt fra regjeringen

Artikkelen er over 1 år gammel

Regjeringen risikerer å skape inntrykk av at den er mer opptatt av investorers beste, enn folk flests beste.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Dugnad er et vakkert ord, og sjelden har det klinget bedre enn i disse dager. Mens andre snakker om krig mot koronaviruset, inviterer norske myndigheter til dugnad mot det. Og det norske folk har på en imponerende måte fulgt oppfordringen. Det finnes unntak, men stort sett har vi stilt opp for hverandre, og fulgt de råd som er gitt av helsemyndighetene. Det er da også nødvendig, for denne pandemien har potensial til å gjøre enorme skader på vårt samfunn. Ikke bare i form av død og helseskader, men også i form av konkurser, arbeidsledighet og sosiale problemer. For å motvirke dette vedtar Stortinget i disse dager en gigantisk stimulansepakke for norsk økonomi. Det er et helt nødvendig tiltak, og Norge har – som et av verdens rikeste land – råd til det.

Pakken innebærer blant annet at norske bedrifter tilføres mange milliarder av samfunnets penger. Både fagbevegelsen og opposisjonen på Stortinget ha ønsket å knytte visse vilkår til disse pengene; bedrifter som får statsstøtte skal ikke kunne dele ut utbytte eller bruke pengene til å berike egen ledelse. Så snudde Frp i siste liten og nå gis pengene uten noen slike krav. Det sender et svært uheldig signal; i en tid der alle andre skal delta i en dugnad, er det noen som gis muligheter for å snike seg unna.

Regjeringen begrunner sitt vedtak med at norske bedrifter uansett ikke kommer til å ta utbytte. Det er antakelig korrekt, de fleste norske bedriftsledere og -eiere er oppegående mennesker som tar et stort samfunnsansvar hver dag. Men da blir spørsmålet hvorfor det ikke kunne vært lagt inn et krav? Her er svarene fra både regjeringen og Frp i beste fall unnvikende. Det hevdes at slike regler ikke er nødvendig, men de ville faktisk sendt et viktig signal; også eiere og ledere er med på dugnaden. Det er ikke minst viktig i en situasjon der effektene av koronasmitten så lang i vesentlig grad har rammet svake grupper i arbeidslivet. Nå sitter det igjen et inntrykk av at regjeringen er mer opptatt av å beskytte investorer av enn disse gruppene.

Nå er det normalt at eiere tar utbytte, det er et sentralt element i vårt økonomiske system. Men krisen nå er så dyp, at også denne regelen må settes til side. Etter finanskrisen ble det skapt et inntrykk av at rike banker ble reddet av staten, mens de fattige fikk klare seg selv som best de kunne. Det er intet falskt bilde, og er en viktig årsak til at mange mistet tilliten til myndighetene, og falt for populistisk retorikk. Nå risikerer regjeringen å skape samme inntrykk, og det er helt unødvendig. Ikke minst når det store flertall bedrifter uansett vil avstå fra utbytte.

Kommentarer til denne saken