Bjørn Olsen (57) er tilsatt som ny rektor på det nye, fusjonerte universitetet.

Olsen er dekan på Handelshøgskolen i Bodø ved Universitetet i Nordland i dag. Han er professor i organisasjon og ledelse ved Handelshøgskolen i Bodø.

Han tar over rektorjobben etter Pål Pedersen som har vært rektor i snart åtte og et halvt år.

Olsen får  jobben etter vedtak i styremøte i Stjørdal i formiddag. Like i forkant har styret ved universitetet og ved Høgskolen i Nord-Trøndelag vedtatt at de slår seg sammen fra nyttår.

- Utavendt og tillitsskapende

- Med Bjørn Olsen har den nye institusjonen fått en rektor med høy akademisk kompetanse og dokumenterte lederegenskaper. Olsen kjenner både Universitetet i Nordland og universitets- og høgskolesektoren godt. Han er utadvendt og tillitsskapende, og han vil ha alle forutsetninger for å bygge en felles kultur og identitet i en fusjonert institusjon, sier styreleder for fellesstyret ved UiN/HiNe, Vigdis Moe Skarstein i en pressemelding.

Hun legger til:

- Olsen har meget gode forutsetninger for å videreutvikle det fusjonerte universitetet i et nytt institusjonslandskap.

Fusjon

Fra før er det vedtatt at Høgskolen i Nesna også er med i det nye fusjonerte unviersitetet.

Olsen blir dermed rektor for en institusjon med 11 000 studenter og 1100 ansatte.

Han var én av 25 studenter på det første kullet med siviløkonomstudenter som ble tatt opp på Handelshøgskolen i Bodø i 1985.

Olsen tok doktorgrad ved daværende NTH i 1993. Han har vært forskningsleder på Nordlandsforskning og førsteamanuensis og professor ved Handelshøgskolen, før han ble konstituert og senere ansatt som dekan i 2012.

Han bor på Tverlandet i Bodø med samboer og tre barn.

Fem søkere

Det var fem søkere til rektorjobben – alle menn.

De andre var professor Asbjørn Røiseland på Fakultet for samfunnsvitenskap på Universitetet i Nordland, dekan Reid Hole på Fakultet for biovitenskap og akvakultur på Universitetet i Nordland, post-doc.

Ernst Ivan Thomassen ved UiT Norges arktiske universitetet og tidligere adm. dir. ved Norges Handelshøyskole, Ole Hope.