Torbjørn Røe Isaksen (H) åpner studieåret ved Universitetet i Nordland onsdag. Samtidig åpner kunnskapsministeren de nye studentboligene i Bodø.

Flere skal det bli

- Det er hyggelig og stort for oss at kunnskapsministeren kommer. Studentboligene er en viktig satsing, sier direktør Bente Sofie Larsen ved Studentsamskipnaden i Nordland.

- Vi bygde noe i 2013, men ellers har det ikke blitt bygget studentboliger i Bodø på mange år. Derfor er det en stor dag for oss når vi kan åpne 111 nye boliger nå, samtidig som vi har 144 som skal stå ferdig i desember, fortsetter Larsen.

Til sammen vil 255 nye boliger stå ferdig i løpet av 2015.

- Det er veldig flott at kunnskapsministeren kan være tilstede og åpne de første, ikke minst fordi vi skal i gang med flere prosjekter i årene som kommer. Området er regulert til 600 boliger, og da er det flott å få vist fram det som er bygget, samtidig som vi får formidlet at vi kommer til å søke flere tilskudd for å fortsette, sier Larsen.

Ordfører og rektor

Åpningen av studieåret starter klokken 11, på uteområdet ved hovedinngangen. Man har et innendørs alternativ i tilfelle regn, men det håper UiN-rektor Pål A. Pedersen man slipper å ta i bruk.

- Vi gleder oss til å få ministeren innenfor vårt departement. At han ønsker våre studenter velkommen, synes jeg er en ære. Jeg har møtt 109 internasjonale studenter i dag. Onsdag kommer det flere, samt veldig mange norske som for første gang skal komme inn under høyere undervisning og universitet. Så det blir artig, sier Pedersen.

Også ordfører Ole Henrik Hjartøy (H) vil være på plass og ønske velkommen til UiN og universitetsbyen Bodø.

Struktur og finansiering

UiN-rektoren legger ikke skjul på at man trolig vil benytte anledningen til å snakke litt politikk med kunnskapsministeren.

- Vi har vært gjennom en stortingsmelding i vår, som regjeringen har gitt sin tilslutning til, og den berører både finansiering av universiteter og høyskoler, samt strukturendringer som skal bidra til økt kvalitet. Det er allerede vedtatt at vi skal slåes sammen med Høgskolen i Nesna og muligens Høgskolen i Nord-Trøndelag. Så vi kommer nok til å være opptatt både av finansieringen, spesielt av nye universiteter, og struktur, sier Pedersen.

Fremragende undervisning

Kim Lie står for de musikalske innslagene under onsdagens åpning. Der skal det dessuten deles ut pris for fremragende undervisning.

- Det har vi gjort siden 1998. Prisen deles ut til tre av våre forelesere fra studieåret før. Det er studentene som nominerer dem, gjennom et utvalg som ledes av både påtroppende og avtroppende studentleder. Så det gleder vi oss til. Det er en symbolsk sak som henger høyt. Vi har 500 forelesere i løpet av et studieår, så de som kåres til de beste har hatt en hard konkurranse, sier Pedersen.