Derimot er det et absolutt krav om doktorgrad og det har ikke Anki Gerhardsen, som har vært lærer for utdanninga i Bodø i fire år.

Mandag ledet hun den stormende debatten om makt og avmakt i Stormen.

- Hun har mye å lære bort

Studentene er svært fornøyd med henne.

– Vi lærer veldig mye av Anki. Hun jobber fortsatt som journalist, og derfor har hun mye å lære bort når det gjelder det å jobbe som journalist, sier Amanda Åsberg, som er NJ-leder ved journaliststudiene i Bodø til fagbladet Journalisten.

Anki Gerhardsen har jobbet som journalist siden 1995, er universitetslektor og har forelest i blant annet etikk, kildekritikk, gravende journalistikk og reportasje i mange år.

Må ikke ha erfaring

Men nå er det altså slutt. Fra første januar skal det ansettes en ny foreleser ved universitetet. Stillingen ble utlyst tidligere i år, og stillingsannonsen stilte krav om at søkere måtte ha doktorgrad. Derimot var det ikke noe eksplisitt krav om at kandidatene skulle ha journalistisk erfaring.

UiN-studentene har tidligere varslet om forhold de ikke mener holder mål, herunder lærere uten relevant erfaring fra yrket. 

LES MER: Dette er krise for oss

Gerharden bekrefter overfor Journalisten at hun søkte på stillingen, men ikke ble vurdert fordi hun ikke har doktorgrad.

– Jeg har ingen problemer med å bli forbigått av søkere som har kompetansen universitetet etterspør. Men jeg synes det er urovekkende at journalistutdanning ikke etterspør praktisk erfaring, sier hun til nettstedet.

En samlet vurdering

Det er bare to søkere på søkerlista.

Journalisten har forsøkt å komme i kontakt med fakultetsledelsen, uten hell.

Personal og organinsasjonsdirektør Arne Brinchmann svarer slik: En god journalistutdanning må ha lærekrefter med sammensatt kompetanse og praktisk erfaring. Utfra en totalvurdering av fagstabens kompetanse på nåværende tidspunkt har vi i denne konkrete stillingsutlysningen vurdert det som viktig å søke etter kandidater med både forsknings- og journalistfaglig kompetanse.

Krise

Utdanninga mangler flere forelesere, blant annet i tv og radio.

– Det har ført til at vi har innleide forelesere, blant annet studenter som ikke er ferdigutdannet journalist. Ikke noe vondt å si om dem, men vi forventer jo at vi har lærere i fagene våre som kan det de holder på med, sier hun.

Ifølge Oldertrøen har studentene fått beskjed fra fakultetsledelsen om å ikke krisemaksimere situasjonen.

– Men dette er jo en krise for oss. De ønsker ikke se saken fra vårt perspektiv, og de bryr seg ikke, sier hun.

Til AN 21. september forklarte Geir Magne Tveide, fakultetsdirektør situasjonen slik:

– Nå kjenner jeg ikke til at det utelukkende skal ha blitt benyttet studenter som lærere. Men vi har en lang tradisjon i akademia at vi bruker dyktige studenter som veiledere, sier han.