«Ubehagelig og alvorlig». – Men vi tror det skal gå greit denne gangen også

Mandag ble det klart at koronasmitten har nådd et nytt skolemiljø i Bodø.

DEL

– Vi hadde en viss behagelig følelse av kontroll før helga. Det varte ikke så veldig lenge, innledet kommuneoverlege Tor Claudi da Bodø kommune inviterte til ny pressekonferanse mandag klokken 12.00, med oppdatering om smittesituasjonen i Bodø.

Oppsummeringen er 5 nye smittede siste døgn. 8 nye i løpet av helga. 21 personer i isolasjon nå, og 120 i karantene.

– Ubehagelig og alvorlig

Denne gangen deltok også en representant fra Nord universitet på pressekonferansen.

Et av tilfellene knyttes til Nord Universitet.

– Det er ganske ubehagelig og alvorlig når det kommer inn i nytt skolemiljø, fortsatte Claudi.

Tidligere har det som kjent vært smitte blant elever på byens videregående skoler.

Samtidig ga kommuneoverlegen uttrykk for at det er lett å samarbeide med universitet og videregående. Og at man har bedre kontroll på nærkontakter der enn andre steder i samfunnet.

– Universitetet har sendt ut melding til alle som vi oppfatter som nærkontakter, sa Claudi – og la til at man er ganske vide i vurderingen her.

– Vi har tro på at det skal gå greit denne gangen også.

Mistenker ikke regelbrudd

Kommuneoverlege Tor Claudi.

Kommuneoverlege Tor Claudi. Foto:

Han svarte entydig nei til om man mistenker brudd på karantenebestemmelsene. Men sier at nye tilfeller vil dukke opp selv om alle har fulgt regelverket til punkt og prikke.

– Det må vi nok forvente. Det vi har sett, er i tillegg til ungdomsmiljø med videregående og universitetet, så har vi noen en voksenkohort som har smitte. Hvor vi ikke vet helt hvor det kommer fra, men vi tror vi har kontroll også der, sa kommuneoverlegen – og la til at dette dreier seg om godt voksne som ikke har tilknytning til skolemiljøene.

Varslet med en gang

Bjarte Toftaker, konstituert organisasjonssjef ved Nord universitet, sier det første de gjorde var å varsle studenter i samme klasse som studenten med påvist smitte.

– Dette er isolert til en begrenset del av området universitetet har her i Bodø, understreket han – nemlig Mørkvedhallen og idrettsfag.

– Samtidig orienterer vi også resten av universitetet om at vi har et smittetilfelle, så de skal være kjent med at det finnes. Vi legger hele tiden ut informasjon på våre nettsider, og vi har også etablert noe som heter smittevernforum med representanter fra alle studiesteder og alle campuser der vi også orienterer om det som skjer fortløpende.

Bjarte Toftaker, konstituert organisasjonssjef ved Nord universitet.

Bjarte Toftaker, konstituert organisasjonssjef ved Nord universitet. Foto:

Kan bistå i karantene

Han poengterte også at studenter kan ta kontakt med Studentinord dersom de blir sittende ensomme på sin hybel i forbindelse med karantene, samt at de også anbefales å kontakte fagleder for emnet de studerer – hvis de trenger støtte i forbindelse med dette.

Toftaker la ikke skjul på at en beskjed som den universitetet nå har fått, skaper en viss uro i organisasjonen. At folk lurer på hvor det har vært utbrudd – og om det er noen de har vært i kontakt med som er smittet.

– Vi har et veldig godt samarbeid med de lokale smittevernmyndighetene i Bodø som gir oss råd. De som er direkte berørt av dette vil få beskjed, og vi gjør hele tiden vurderinger i forhold til om det er ting vi må gjøre, sa organisasjonssjefen.

Og viste til at det er tatt forholdsregler i form av større avstand i auditorier og sosiale soner.

– Det skal være trygt å være student og ansatt ved Nord universitet.

Tester nær 300

Ifølge Tor Claudi testes opp mot 300 personer daglig i Bodø, og testkapasiteten er god nok.

– De vi har satt i karantene, cirka 50 fra universitetet, de vil få time til testing. De vil få beskjed fra legevakta om når de skal komme. Og så prioriterer vi noen nærkontakter som vi regner med har større risiko enn de 50 har i snitt.

Sykehuset vil også prioritere analysen av disse, og forhåpentligvis kan svar foreligge i løpet av dagen, la han til.

Budskapet fra ordfører Ida Pinnerød (Ap) var at ingen må senke garden.

– Det er ikke mulighet til å ta noen hvilepauser i denne pandemien. Vi må være ekstra varsom samtidig som vi prøver å gjøre de tingene vi kan gjøre på en mest mulig normal måte.

De videregående skolene startet mandag opp med tilnærmet normal drift, etter tiltak i forbindelse med smitteutbrudd.

– Det er viktig for oss og viktig for ungdommen at de får tatt skolegangen så normalt som mulig, sa Pinnerød.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken