Senteret får 15.000 kunstverk i gave

Bygger ut: Árran lulesamiske senter skal bygges ut de nærmeste årene. Det er nødvendig blant annet for å kunne huse den storslåtte kunstgaven senteret har fått.
Foto: Øyvind A. Olsen

Bygger ut: Árran lulesamiske senter skal bygges ut de nærmeste årene. Det er nødvendig blant annet for å kunne huse den storslåtte kunstgaven senteret har fått. Foto: Øyvind A. Olsen Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Árran lulesamiske senter får storslått kunstgave.

DEL

Den samiske kunstneren Hans Ragnar Mathisen (72) fra Tromsdalen har bestemt seg for å donere sin samling av egen kunst til Árran.

Totalt består samlingen av cirka 15.000 verk, inkludert tusenvis av skisser og tegninger innbundet i bøker. Kunstsamlingen omfatter først og fremst bildekunst og håndtegnede kartoriginaler. Verkene omfatter blyant-, tusj- og kullstifttegninger, akvareller, olje- og akrylmalerier, monokrome trykk, metalltrykk, litografier og tresnitt.

Kunsten skriver seg fra et helt liv som kunstner.

På Nasjonalmuseet for kunst

Hans Ragnar Mathisen har deltatt på tallrike utstillinger og er innkjøpt av flere offentlige institusjoner, blant annet Nasjonalmuseet for kunst. I 2017 var han representert på Documenta, av mange regnet som verdens viktigste utstillingsarena for samtidskunst.

Mathisen er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskoles malerlinje og ved Statens kunstakademi.

Tilnærmet tabu

- Jeg gjør dette av flere grunner. Jeg ønsker at samlingen beholdes på ett sted og at den tas vare på av en samisk institusjon, sier Hans Ragnar Mathisen i en pressemelding som Árran har sendt ut.

At nettopp Árran får samlingen er ikke tilfeldig.

- På 1980-tallet ble jeg kjent med samfunnsengasjerte lulesamer. Deres visjonære og uredde holdninger tiltalte meg. Noen av dem kom til Tromsø og de ble mine venner. Jeg føler meg hjemme blant aktive og positive samer som står samesaken nær, fordi jeg har vokst opp i en tid der dette var tilnærmet tabu, forteller kunstneren.

Han er ikke i tvil om at Árran vil makte å forvalte gaven.

- Jeg ønsker at samlingen skal holdes samlet og at kunsten kan være til glede for mange, også etter min bortgang, sier kunstneren.

Rørt og glad

Direktør Lars Magne Andreassen  er rørt og glad over å motta en slik donasjon.

- Vi vil ta kontakt med Sametinget og kunstfaglige institusjoner for å få støtte og råd til denne store oppgaven, opplyser Andreassen.

Árran-direktøren sier at gaven kom på et beleilig tidspunkt i og med at institusjonen står overfor utbyggingsplaner gjennom prosjektet «Árran mot 2020».

- Vi har kunnet tilpasse planene til å omfatte et magasin for kunsten og utstillingslokaler i hovedfløyen. Vi trenger finansiell bistand for å realisere investeringene. Jeg er imidlertid optimist på prosjektets vegne. Jeg tror kunsten blir en stor attraksjon, sier Andreassen.

Styreleder Andreas Mikkelsen er også svært glad for at Mathisen har valgt å donere en slik stor gave til i Árran.

- Vi er ydmyke overfor oppgaven og ønsker å ivareta kunsten på best mulig måte. Vi har allerede avsatt midler over budsjettet for 2018 for å påbegynne arbeidet, sier styrelederen.

Forplikter

Avtalen mellom Hans Ragnar Mathisen og Árran lulesamiske senter ble godkjent av Árran-styret før jul i fjor.

Den forplikter Árran til å forvalte og magasinere samlingen på en kunstfaglig forsvarlig måte. Árran skal katalogisere alle kunstverkene og formidle kunsten gjennom permanente og temporære utstillinger, samt bidra til at kunstneren er representert ved andre utstillinger og museer.

Artikkeltags