Gå til sidens hovedinnhold

Mari Boine headliner på stolthetskonsert

Artikkelen er over 3 år gammel

Mari Boine kommer. Det samme gjør kommunalministeren og mange andre.

Lørdag 3. mars inviteres det til en solidaritets- og stolthetskonsert i Hamarøyhallen på Oppeid med blant annet et stjernelag av samiske artister.

– Arrangementet er kommet i stand for å bygge ny stolthet og samhold i Nord-Salten etter de mange overgrepssakene som er avdekket. Dette er en konsert som er ment for glede, selv om alvoret bak ikke skal glemmes, sier direktøren på Árran, Lars Magne Andreassen, til Avisa Nordland.

Arrangør av konserten er Árran lulesamiske senter i samarbeid med blant andre Hamsunsenteret, Mellombygda  lokalutvalg og Hamarøy Frivillighetssentral.

Artistlisten

Velkjente Erlend Elias skal være programleder for kvelden, mens de artistene som så langt er bekreftet er Mari Boine, Frode Fjellheim, Elle-Marja Eira, Katarina Barruk, Sweet Like Chili, Ágy, Ailo Valle, SlinCraze, Kim Lie feat. Ronja Larsen, DJ Ailo, Æ alias Erling Ramskjell, Jarñña feat. Elina Israelsson og Skutvik blandakor.

Konserten har et eget husorkester, ledet av Svein Schultz, selv fra Hamarøy.

- Gjennom et felles musikalsk løft skal vi skape, solidaritet, engasjement, menneskelig overskudd og energi.  Fokus er på glede og stolthet, understreker Lars Magne Andreassen.

Et samfunnsproblem

Han mener det er mange grunner til å være stolte over åpenheten som er vist og ansvaret som tas i forbindelse med Tysfjordsaken.

- Dette ønsker vi å hedre og glede oss over. Et annet formål er å skape større samhold i Nord-Salten. Nye kommunegrenser trekkes og nye fellesskap skal dannes. Like viktig er det å ta vare på fellesskapene som eksisterer. Konserten er et slikt felles samarbeidsprosjekt. Konserten minner oss også på at overgrep ikke kun skjer i Nord-Salten. Det er et samfunnsproblem. Derfor har vi invitert artister fra hele Sápmi og Norge. Alle artister stiller opp gratis og i solidaritet. Konserten vil også bli livestreamet på NRK-TV/NRK Sápmi, opplyser Andreassen.

Det rusfrie arrangementet er åpent for alle. Det vil bli lagt ut cirka 500 billetter for salg.

Dørene i Hamarøyhallen åpnes klokken 17.00. Konserten tar til en time senere og er beregnet å vare i tre timer. Hallen vil være åpen etter konserten. Da sørger DJ Ailo for musikken.

Statsråd og president

Regjeringen, Sametinget og Nordland fylkeskommune med flere vil være representert på konserten. Kommunalminister Monica Mæland, Sametingspresident Aili Keskitalo, fylkesråd  Aase Refsnes og politimester Tone Vangen har alle bekreftet at de kommer.  

Konserten er et tiltak i hovedprosjektet «Jasska-trygghet" som Kommunal- og moderniseringsdepartementet finansierer og er støttet økonomisk av nettopp prosjektet Jasska ved Tysfjord kommune, Sametinget og Nordland fylkeskommune med flere.

– Selv om vi har en økonomisk ramme på en halv million og alle artistene opptrer gratis og i solidaritet, kommer vi likevel ikke i mål økonomisk. Derfor må vi nok ut og be om litt sponsormidler. Konserten er blitt større en vi trodde, sier Andreassen.

Trenger frivillige

Det er også behov for en betydelig frivillig innsats på konserten. Det skal Hamarøy Frivillighetssentral ta seg av.

– Dette er en fin anledning til å være med på å bidra til en svært viktig sak. Det er mange oppgaver som skal utføres. Vi oppfordrer flest mulig til å ta kontakt med oss for å gjøre en innsats. Dette kommer til å bli en kjempehappening, så det å jobbe som frivillig tror jeg blir en stor opplevelse, mener lederen for frivillighetssentralen, Jannita Olvik.

Lars Magne Andreassen gleder seg veldig til konserten.

– Som arrangør er jeg også veldig spent. Det er mye arbeid forbundet med et slikt arrangement, men vi trenger også slike tiltak for å stå sammen og for å ha noe å se fram til. Det er også viktig å understreket dette ikke er en fest, men et rusfritt arrangement, beregnet for hele familien, sier Andreassen.

Jannita Olvik er ikke i tvil om hva hun gleder seg mest til.

-Jeg har alltid hatt lyst til å høre Mari Boine på konsert. Det har jeg ikke gjort til nå, så det ser jeg veldig fram til. Jeg er sikker på at det også blir mange andre fine musikalske opplevelser i løpet av kvelden, sier hun.

Kommentarer til denne saken