Kaisa er sporløst borte. Nå håper man at TV-program kan løse gåten

RESPEKTERT: Kaisa Beddari (85) var godt likt i hele bygda, og ingen skjønner at noen kan ha villet henne noe vondt. Foto: Yngve Beddari

RESPEKTERT: Kaisa Beddari (85) var godt likt i hele bygda, og ingen skjønner at noen kan ha villet henne noe vondt. Foto: Yngve Beddari

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Forsvinningssaken i Pasvik tas mandag kveld opp på Åsted Norge TV 2. Slektningene til Kaisa Beddari bønnfaller det som trolig er gjerningsmannen, om å bidra til en oppklaring, skriver ifinnmark.no.

To og et halvt år med leteaksjoner til fots, med hunder, og på scooter og helikopter i politiets regi, og seinere familiens, har ikke gitt et eneste svar. Heller ikke Kripos har kommet noe nærmere.

Det eneste politiet nå mener de kan konkludere med, er at hun mest sannsynlig ble utsatt for noe kriminelt.

– Det er veldig vondt å tenke på at det trolig er årsaken til at vi ikke finner henne. Men per dags dato er det nok ikke noe annet det kan være, sier Kaisas niese, Eirin Marie Ingebrigtsen, til iFinnmark.

Stiller opp på TV

– Hvordan har denne forsvinningsgåten preget familien?

– For å si det sånn er dette noe det prates om nesten daglig når man treffes. Vi er like forundret alle over at det ikke har gitt noe resultat etter så lang tid. Så det er kjempevondt å tenke på det, sier hun.

Hun og Kaisas nevø, Evald Oskar Beddari, stiller mandag kveld opp på det nye krimprogrammet Åsted Norge på TV 2. Der håper de å få inn tips, enten fra noen som har vært direkte involvert, eller andre som kan sitte på opplysninger.

– Jeg har ingen svar på hvordan dette kan gjøres videre for å komme til et svar. Men vi er veldig glade for at folk ikke har gitt opp, sier hun.

Hun er klar på at de skal klare å takle den brutale realiteten, uansett hva som blir konklusjonen til slutt.

– Det er det å ikke vite som er verst. Uansett hva som har skjedd, vil det gjøre livet mye lettere om vi finner det ut.

TV-TIPS: Programmet Åsted Norge på TV 2 mandag omhandler Kaisa Beddari, som forsvant fra Skrøytnes i Pasvik i september 2013. Her to av hennes tantebarn, Eirin Marie Ingebrigtsen og Evald Oskar Beddari, som håper dette kan føre til et gjennombrudd i saken. Foto: TV 2

– Neppe drept med vilje

Verken politiet eller slektningene kan tro at noen med vilje har tatt livet av den godlynte 85-åringen, som var velkjent og godt likt i hele Pasvik.

Men uaktsomt bildrap eller en uforskyldt ulykke i trafikken eller på annet vis, hvor gjerningspersonen har fått panikk og skjult offeret, er en mulig forklaring. Politiførstebetjent Torstein Pettersen intervjues av Åsted Norge mandag kveld.

– Hva har gjort at dere har konkludert med at noe kriminelt har skjedd?

– Vi har etterforsket saken lenge, og etter hvert kunnet utelukke alle andre hypoteser, som frivillig forsvinning, sykdom og så videre, forteller han til iFinnmark.

– Og det er fraværet av spor som er utslagsgivende. Vi har ikke funnet verken henne eller noen av hennes eiendeler.

– Er det ikke mulig at et dyr kan ha tatt med seg kroppen?

– Det kan jo ikke utelukkes. Men for å si det sånn; dyr spiser jo ikke bærbøtter eller gåstaver.

– Hva gjøres videre nå?

 Vi er fortsatt ute etter nye tips i saken. Den er nå på statsadvokaten sitt bord for avgjørelse om den skal henlegges. Men selv om det skjer, er vi åpne for nye tips.

Han sier at Kripos fortsatt vil være involvert.

I 2014 fikk politiet et tips om at en navngitt person i Pasvik kunne ha gravd ned en bil som hadde noe med forsvinningen å gjøre. iFinnmark snakket da med den aktuelle mannen, som reagerte sterkt på å få politiet på døra, og bli tatt med til avhør. Pettersen sier at dette var et tips de har avkreftet.

Men at en annens bil er involvert er fortsatt blant mulighetene politiet holder åpne.

– Tror du noen i Pasvik eller Sør-Varanger vet hva som har skjedd?

– Det er veldig vanskelig å svare på. Noen der ute må jo vite. Og det er også mulig noen sitter på verdifull informasjon uten at de vet det selv. Kanskje noen som var på ferie der. Så derfor håper vi TV-programmet kan nå ut bredere enn lokalt.

– Lett på hjertet

Eirin Marie Ingebrigtsen betegner sin tante som en rolig, reflektert dame som hjalp til mye i bygda, og som hun alltid syntes det var koselig å komme hjem til. At hun forduftet helt er det ingen som skjønner.

– Noen må jo vite et eller annet. Og jeg håper noen vil stå fram og melde fra om det. For det vil helt sikkert lette deres samvittighet også for ettertida, sier hun.

KAISA BEDDARI

En hjemmehjelp som kom til et tomt hus hos Kaisa Beddari på Skrøytnes i Pasvikdalen, slo alarm på formiddagen 5. september 2013.

Den siste sikre observasjonen av 85-åringen ble gjort to dager tidligere like før klokka 13.00. Beddari var da noen hundre meter hjemmefra, trolig på vei for å plukke bær.

En leteaksjon ble raskt organisert. Mannskaper fra politiet, Forsvaret, Røde Kors, Sivilforsvaret og Norske redningshunder deltok, i tillegg til en langt rekke andre frivillige. Totalt er rundt 100 personer med på leiteaksjonens første dag.

Seinere søkes det med båt og helikopter. Det organiserte søket ble innstilt 11. september.

Familien har fortsatt med jevnlige søk, blant annet på scooter i vinter i håp om at dyrespor kunne lede dem til noe.

Kilde: TV 2 og Finnmarken

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken