TV 2 søker ikke avtale om allmennkringkasting

Oslo  20160321.
Logo Tv2 Karl Johan i Oslo
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20160321. Logo Tv2 Karl Johan i Oslo Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kulturminister:- Ingen dramatikk

DEL

TV 2 søker ikke på utlysningen av ny avtale om kommersiell allmennkringkasting, melder kanalen selv.

– Vi velger ikke å søke på utlysningen fordi vi ikke kan påta oss omfattende og kostbare tilleggsoppgaver i en krevende tid som nå, uten at de følges av en motytelse, sier sjefredaktør Olav T. Sandnes i TV 2.

I et brev til Kulturdepartementet skriver TV 2 at de vil søke om en langsiktig avtale om den inneholder en balansert motytelse, slik de mener avtalen har gjort siden kanalens lansering i 1992, melder kanalen på sine nettsider.

– En bærebjelke

– Allmennkringkasting er en bærebjelke i norsk mediemangfold. En gjennomsnittlig norsk TV-seer ser nesten to timer daglig på allmennkringkasterne. Derfor har vi tro på at regjeringen følger opp sin egen og Stortingets målsetting om å sikre kommersiell allmennkringkasting, sier Sandnes videre.

Sandnes har tidligere uttalt at han heller ønsker tilskudd til produksjon av nyheter fremfor formidlingsplikt, ifølge bransjenettstedet Journalisten.

– I utlysningen er det ingen motytelser av økonomisk verdi for TV 2 til tross for at det er store merkostnader forbundet med å ha daglige nyhetssendinger og hovedkontor i Bergen, skriver kanalen.

TV 2 skriver videre på sine nettsider at de mener kostnadene som følger et allmennkringkasteroppdrag må dekkes, men at de ikke ber om statsstøtte.

– Ved behov er TV 2 parat til å bistå departementet med å finne en modell som muliggjør å skille mellom disse kostnadene fra kanalens øvrige kostnader, skriver de videre.

– Dyre forpliktelser

Torsdag klokken 16 løp søknadsfristen ut for en avtale om kommersiell kringkasting i fjernsyn. Avtalen vil gjelde for perioden 1. januar 2017 til 31. desember 2019.

– TV 2 er i likhet med andre mediebedrifter inne i en svært krevende tid. Vi skal kutte 350 millioner kroner de neste årene og fornye oss på en rekke områder. Ansvaret for å møte de betydelige endringene i mediebransjen tar vi selvsagt selv, men ekstra kostnader som følger av forpliktelsene i et allmennkringkasteroppdrag kan vi ikke påta oss, sier Sandnes.

I 2010 ble det inngått avtale mellom Kulturdepartementet og TV 2 om status som formidlingspliktig allmennkringkaster. Avtalen ble forlenget ett år i februar 2015 og gjelder ut året.

Ingen dramatikk

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener det verken er dramatisk eller overraskende at TV 2 ikke har søkt på den midlertidige utløsningen om å bli formidlingspliktig allmennkringkaster.

– Det er ingen dramatikk i, og ikke veldig overraskende, at TV 2 ikke søker på denne midlertidige utlysningen. Det illustrerer at vi er inne i en periode med store endringer i teknologi og medievaner, der retten til formidling via kabel-TV er mindre viktig enn tidligere, sier kulturminister Linda Hofstad Helland i en pressemelding.

Departementet opplyser om at de vil komme tilbake til Stortinget med et initiativ for fremtidig kommersiell allmennkringkasting.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken