Turistattraksjon tar grep: – Vi må hele tiden tenke nytt

Opplevelser: - Det er viktig for Hamsunsenteret å styrke den litterære opplevelsen for besøkende, sier Solveig Hirsch, prosjektleder for arbeidet med å skifte ut deler av utstillingene på senteret.

Opplevelser: - Det er viktig for Hamsunsenteret å styrke den litterære opplevelsen for besøkende, sier Solveig Hirsch, prosjektleder for arbeidet med å skifte ut deler av utstillingene på senteret. Foto:

Deler av utstillingene på Hamsunsenteret i Hamarøy skal fornyes.

DEL

Arbeidet er allerede i gang. Målet er utstillingsåpning sommeren 2021.

– Utstillingene har etter hvert blitt ti år. Det er av flere årsaker snart på tide med en viss fornying. Hamsunsenteret må sørge for å opprettholde sin attraksjonskraft og da kan vi ikke bli akterutseilt. Vi må hele tiden ligge i forkant for å være interessant og relevant, sier prosjektleder Solveig Hirsch til Avisa Nordland.

Skal bort: Disse installasjonene i 4. etasje på Hamsunsenteret vil bli fjernet når de nye utstillingene etter planen åpnes sommeren 2021.

Skal bort: Disse installasjonene i 4. etasje på Hamsunsenteret vil bli fjernet når de nye utstillingene etter planen åpnes sommeren 2021. Foto:

Planen er å bytte ut deler av utstillingene, omtrent halvparten, fordelt på halvannen etasje.

– Vi vil ta for oss to hovedtemaer i de nye utstillingene. Det ene er Hamsun som en moderne forfatter. Hamsun var alltid opptatt av samfunnsutvikling og samfunnskritikk. Det psykologiske og samfunnsrelevante blir derfor hovedtemaet i den nye utstillingen. Det er ikke nok formidlet i den nåværende utstillingen. Planene vi jobber med blir en videreutvikling av hovedutstillingen, sier Hirsch.

Må tenke nytt

Hun viser til at Hamsunsenteret er et litterært museum, men at det å stille ut litteratur er kjempevanskelig.

– Litteratur er noe man opplever når man leser. Vi kan stille ut romaner på en vegg, men det skjer jo ikke noe. Derfor er det viktig for oss å styrke den litterære opplevelsen. Ellers blir det fort til at publikum blir tilbudt sitater eller utdrag fra bøker. Vi har i alle år jobbet hardt for å levendegjøre Hamsuns litteratur ved hjelp av litteraturformidlere, men vi ser samtidig at vi ofte har besøkende på tidspunkter da vi ikke har guidede opplegg. Det ønsker vi å gjøre noe med, og derfor ønsker vi å gå mer inn i det litterære, forklarer Hirsch.

Til dette arbeidet har Hamsunsenteret knyttet til seg den belgiske scenografen og kunstneren Lawrence Malstaf, som er bosatt i Tromsø.

– Han er utrolig god på rom, og er med på å lage noen lyttestasjoner og en bevegelig installasjon som blir en viktig del av denne utstillingen. Slik sett beveger vi oss litt utenfor de tradisjonelle utstillingene på kulturhistoriske museer. Det gjør vi fordi Hamsunsenteret må være litt annerledes og derfor må vi hele tiden må tenke nytt. Den nye utstillingen skal henge mye mer sammen med bygget enn den som vi tar ned, gjorde, forklarer Solveig Hirsch.

Fortsatt relevant

Arbeidet med de nye utstillingene har pågått i noen måneder allerede. Lawrence Malstaf har levert et forprosjekt som var ferdig sist sommer.

– I høst og fram til nå har vi jobbet med finansieringen. Hittil har vi fått to kjempeflotte tilskudd, 400.000 kroner fra stiftelsen Fritt Ord før jul og like mye fra Samfunnsløftet, som Sparebanken Nord-Norge står bak. Dette er et svært prosjekt, så vi har fortsatt behov for mer penger. Jeg føler meg trygg på at vi skal klare å få finansieringen på plass når som vi allerede har klart å skaffe to seriøse aktører som går god for prosjektet. Det viser at det er flere enn oss som har tro på planene. Vi gjør dette for at Hamsunsenteret fortsatt skal være en relevant kulturinstitusjon i Nord-Norge, sier prosjektleder Solveig Hirsch.

Tittelen på den nye utstillingen er for øvrig «Blodets viraken og benpipenes bønn. En ny måte å stille ut litteratur på».

Artikkeltags