(Dagsavisen)Ifølge de siste tallene fra SSBs reiseundersøkelse om nordmenns ferieturer i Norge og utlandet i tredje kvartal i 2017, er det Sverige som troner øverst over de mest besøkte utenlandske reisemålene i perioden juli-september.

I alt gjennomførte nordmenn 497.000 feriereiser til Sverige i det aktuelle tidsrommet, en økning på 6,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det tilsvarer 100.000 flere reiser enn til Spania, som kom på andreplass. Deretter følger Danmark.

Nye områder

De mest populære destinasjonene i vårt naboland er naturlig nok grensenære områder.

– Det er fortsatt Väst-Sverige nordmenn reiser aller mest til. I hovedsak til kysten ved Bohuslän, men også til innlandet, til destinasjoner som Skara Sommarland og Göta kanal, samt til storbyfavoritten Göteborg, med Liseberg som hovedattraksjon, sier Louise Winberg. Hun er presseansvarlig for Sveriges turistkontor.

Saken fortsetter under bildet.

Regionen hadde i fjor totalt 1,2 millioner norske overnattinger, en økning på over 69.000 netter sammenlignet med året før. I tillegg kommer svært mange dagbesøkende.

Sommeren er tiden vi besøker Sverige hyppigst.

– Men det er også en trend at nordmenn reiser mer hit hele året, påpeker hun.

Nye områder

Värmland trekker også mange nordmenn. Her står norske turister står for mer enn halvparten av alle utenlandske gjestedøgn i regionen, ifølge Visit Värmland.

Winberg forteller at nordmenn nå også i større grad utforsker nye reisemål i nabolandet.

– Stadig flere nordmenn har også fått opp øynene for eksotiske perler som Gotland. Og i prosent ser vi størst økning i antall norske overnattinger i Småland, Halland og Örebro, selv om besøkstallene her i utgangspunktet er lavere. En annen norsk favoritt er Dalarna, som lokker mange nordmenn til strandcampingene i Rättvik og Orsa, forteller hun.

For nordmenn elsker å campe i Sverige. Campingturistene sto for to av de 3,4 millionene årlige norske gjestedøgnene.

Handler for milliarder

Årsaken til populariteten henger sammen med den korte reiseveien, samt at det er rimeligere for nordmenn å feriere og handle over grensen, ifølge Winberg.

Tall fra SSB viser at nordmenn grensehandlet for over 3,6 milliarder kroner i tredje kvartal 2017. Det er nesten én milliard mer enn samme periode i fjor.

– Nå er svenskekronen like mye verdt som den norske. Tror du det vil virke inn på besøkstallene for neste år?

– Nei, det har i hvert fall ikke påvirket reisevanene i stor grad tidligere. Mange nordmenn synes at man får mye for pengene i Sverige, uansett. Prisene i svenske matbutikker er uansett omtrent 30 prosent lavere enn i norske matbutikker, og vareutvalget er ofte dobbelt så stort som i Norge, påpeker hun.

Sverige byr også på mange opplevelser du ikke får i Norge, mener hun, som å bo på slott og herregårder eller fem stjerners campingplasser og besøke fornøyelsesparker, sandstrender og svenske storbyer.

Ikke så deilig

Men nå tyder mye på at det ikke lenger er like deilig å være norsk i Danmark. Kanskje spesielt når du skal betale regningen. Mens både Sverige, Spania og Tyskland (4. plass) hadde en økning i antall feriereiser fra tredje kvartal i fjor, viser undersøkelsen at Danmark har hatt en nedgang på hele 24,6 prosent.

– Ser vi på totalen for årets tre første kvartaler, har Danmark kun gått tilbake 6.2 prosent i antall besøk, noe vi i høy grad tilskriver den negative valutakursutviklingen. Vi tror fortsatt att våre norske naboer er enig med oss i at det er deilig i Danmark, men vi må bli litt bedre på å lokke nordmenn med riktige ferietilbud til riktig tid, sier Peter Krusberg, som er det danske turistkontorets markedssjef for Norge og Sverige.

Også Storbritannia (6. plass) og Frankrike (5. plass) hadde en kraftig nedgang på henholdsvis dramatiske 41,7 prosent og 13,7 prosent sommerstid.

– Det er vanskelig å si hva som er årsakene, men de økonomiske utfordringene Norge har hatt de siste årene kan ha hatt innflytelse på besøkstallene, sier Julie Aaland, som er pressekontakt for det britiske turistkontoret.

Prisene i svenske matbutikker er omtrent 30 prosent lavere enn i norske matbutikker, og vareutvalget er ofte dobbelt så stort som i Norge.

Louise Winberg, presseansvarlig for Sveriges turistkontor

Hun påpeker at prognoser fra Oxford Economics tilsier at den norske økonomien vil ta seg opp de kommende årene.

– Da antar de at besøkstallene vil stige igjen. Samtidig er jo Storbritannia et reisemål som gir god verdi for pengene for tida, og er lett tilgjengelig, sier hun.

Terrorfrykt

Sissel Dahl, som er presseansvarlig for Frankrikes turistkontor, tror at årsaken til besøksfallet til landet er sammensatt.

– Terrorangrepene i Frankrike har nok satt sine spor. Feriemarkedet har vært ganske stabilt, men mange forretningsreisende har nok heller valgt steder, som de mener er mindre utsatt for terror. Så generelt sliter storbyene litt med besøkstallene fortsatt, selv om de har tatt seg opp denne høsten. Det er også blitt innført en rekke antiterrortiltak, som vi ser effekten av først nå, påpeker hun.

I tillegg ønsker Dahl seg bedre flyforbindelser til landet.

– Flyselskapene har nå veldig mange nye direkte flyruter til andre varme land. Og nordmenn drar helst med direktefly, sier hun. (ANB-NTB)