Gå til sidens hovedinnhold

Trump kunne valgt å bruke sin egen sykdom på en helt annen måte

Skal Trump vinne er det ikke nok at meningsmålingene tar like mye feil som i 2016, de må bomme mye, mye mer.  

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Eldre mennesker bør være villige til å ofre livet for å berge det Amerika vi elsker, for våre barn og barnebarn.

Det sa viseguvernøren i Texas, Dan Patrick på Fox News i mars.

Ideen fikk selv erkekonservative Tucker Carlson til å steile, men synes nå å ha blitt en av Donald Trumps hovedstrategier fram mot presidentvalget.

Vi må lære oss å leve med pandemien, er budskapet etter at han selv ble frisk fra covid; slik USA har lært seg å leve med influensa. En sykdom som hver vinter tar livet av 30-50.000 eldre amerikanere.

Det har vært bred enighet så langt - også innad i Trumps egen kampanje - om at hans sjanser for gjenvalg øker jo mindre plass koronaepidemien tar i valgkampen.

Han prøvde derfor først å flytte fokus til voldelige demonstrasjoner og deretter til utnevningen av en ny høyesterettsdommer.

Men det skal mer til for å ta velgernes oppmerksomhet bort fra en sykdom som hittil har tatt livet av 215.000 amerikanere, og fortsetter å drepe.

Og etter at han selv ikke bare fikk sykdommen, men har smittet mange andre med den, ble det umulig.

Sånn sett hadde Trump neppe noe valg, men den strategi han nå velger i forhold til pandemien er likevel ekstremt dristig. Så dristig at selv hans nærmeste støttespillere føler behov for å markere avstand.

Som når republikanernes leder i Senatet Mitch McConnell gjør et poeng av at han ikke har besøkt Det hvite hus på månedsvis, fordi smittevernet der er for dårlig.

Donald Trump kunne valgt å bruke sin egen sykdom på en helt annen måte.

Han kunne framstått ydmyk og empatisk: Nå skjønner jeg bedre hva så mange av dere har vært gjennom, og det har gjort meg til et klokere menneske.

I stedet bruker han sin egen raske tilfriskning til å avfeie at covid i det hele tatt er noe problem. Bortsett fra for noen eldre, men eldre mennesker dør jo uansett, ikke sant?

Det budskapet slår sikkert godt an blant Trumps kjernevelgere, men neppe blant så mange eldre. Og deri ligger problemet.

Eldre velgere har i økende grad stemt på republikanerne de siste tiårene. Et klart flertall av dem stemte da også på Trump i 2016.

I dag leder Joe Biden med opp mot 20 prosent blant dem på meningsmålingene. De samme målinger viser at eldre også er den gruppen av velgere som er mest misfornøyd med Trumps håndtering av pandemien.

Kanskje ikke så rart når 80 prosent av de 215.000 som har dødd er over 65 år.

Den andre gruppen som peker seg ut med et negativt syn på Trumps covid-politikk er hvite kvinner i forstedene, en annen republikansk kjernevelgergruppe.

Også den gruppen vant Trump i 2016, nå ligger han enda lengre bak Biden blant disse kvinnene enn blant eldre velgere.

De fleste eksperter er forbløffet over Trumps valg av strategi. Noen har kalt det en selvmordstrategi, og mener den enten er et uttrykk for desperasjon, eller galskap - gjerne framkalt av de sterke steroidene han har tatt for å bli raskt frisk.

Strategien skremmer også vettet av republikanere som stiller til andre valg. De frykter å bli dratt ned av et valgskred for demokratene.

De klamrer seg fremdeles til håpet om at Trump nok en gang viser seg å være klokere enn de etablerte ekspertene, og at meningsmålingene tar like feil som i 2016.

Det er mulig de får rett i det første - man skal aldri undervurdere Donald Trump.

Men det er faktisk ikke nok at meningsmålingene tar like mye feil som sist, da vinner Biden komfortabelt. Hans ledelse i vippestatene er så solid at målingene må bomme mye, mye mer.

Donald Trump vant valget i 2016 fordi han til sammen fikk 77.000 flere stemmer enn Clinton i tre stater, i et valg der det ble avgitt ca. 130 millioner stemmer.

Det viser hvor syltynn marginene var.

Trump vant også med en mye bredere koalisjon enn mange vil innrømme. Det er riktig at han vant et flertall av hvite, lavt utdannede menn på bygda, men de utgjorde bare ca. 30 av av alle hans velgere.

At viktige grupper i Trump-koalisjonen fra 2016 som hvite kvinner og eldre velgere nå rømmer over til Biden, er derfor svært dårlig nytt for Trump.

Han ligger derfor an til et solid valgnederlag. Om han da ikke skulle snuble over nok eldre velgere som er villige til å dø for at han skal bli gjenvalgt.

Blant de eldre som ikke alt er døde...

Kommentarer til denne saken