På midten av 90-tallet tilbragte jeg en uke langs grensa mellom Mexico og USA. Med base i Monterey, med med turer både langs mexikansk side av Rio Grande og over til Laredo i USA.

Det var i tiden rundt inngåelsen av NAFTA-avtalen, og spenningen var stor rundt hva den ville få å si for forholdet mellom USA og Mexico.

Jeg husker fremdeles turen tilbake til Mecico, den enorme køen av lastebiler på vei inn i USA og grensevakten som kastet et raskt blikk på mitt røde pass før han vinket oss videre.

Hvem med vettet i behold vil flykte til Mexico, syntes han å tenke.

Han har et poeng. Menneskestrømmen går definitivt motsatt vei, og den er blitt det aller heteste tema i amerikansk politikk.

Donald Trump insisterer på å bygge en mur for å stoppe strømmen.

Selv om den har avtatt dramatisk de siste tiårene.

Selv om stordelen av narkotikaen og asylsøkerne kommer via offisielle grenspunkter som Laredo.

Selv om de fleste som oppholder seg ulovlig i USA gjør det fordi de har blitt lengre enn visumet ga dem lov til.

Selv om de fleste eksperter på grensekontroll mener en mur alene ikke løser noen problemer.

Denne uken har Trump tatt med seg saken sin til selve grensen. Ikke til Laredo, men motsatt ende av den 315 mil lange grensen mellom Texas og Mexico.

Til El Paso, som er blitt Trumps fremste argument for at USA trenger en grensemur.

Ifølge Trump var nemlig El Paso blant USAs aller farligste byer før man bygget en barriere utenfor byen. Rett etterpå falt voldskriminaliteten dramastisk. Det vil skje langs hele grensa om en mur kommer der også, er Trumps påstand.

Problemet er at alt Trump sier om El Paso er direkte løgn.

El Paso har aldri hatt en av USAs høyeste rater for vold og kriminalitet. Kriminaliteten har tvert om ligget godt under gjennomsnittet for de 35 byene i USA som har over 5000.000 innbyggere.

Lavere enn i Houston, Dallas og de andre byene i Texas som ikke ligger på grensa.

Voldstallene falt heller ikke etter at barrieren kom. Voldskriminaliteten i El Paso nådde toppen i 1993, og falt deretter med over 30 prosent de neste 13 årene. Mens byggingen av en barriere ikke begynte før i 2008.

Og da sank heller ikke voldskriminaliteten videre. Den gikk tvert om opp med 5,5 prosent, fra året før byggingen begynte til den var ferdig.

Dette er offisielle tall fra FBI og de bekreftes av El Pasos ordfører, republikanerne Dee Margo.

Det affiserer ikke Trump som gjentar og gjentar løgnene, mens han kaller den offisielle statistikken fake news.

Deri ligger Trumps største problem. Han har åpenbare poenger når det gjelder situasjonen på grensa mot Mexico. Situasjonen er kritisk, og en utvidelse av de mange fysiske sperringene som allerede finnes kan være smart.

Men budskapet drukner i presidentens manglende evne til å snakke sant. Han lyver, overdriver og demoniserer, der en fornuftsbasert argumentasjon ville bragt ham nærmere en mur.

Selv mange av hans støttespillere blant republikanerne innrømmer nå dette.

Problemet er at Trumps egentlige mål ikke er å bygge noen mur, det er å bli gjenvalgt. Derfor har han dypest sett drevet valgkamp siden dagen han ble valgt til president. I stedet for å styre landet.

Og budskapet om muren går rett hjem hos hans ivrigste støttespillere. Uansett løgner, bedrag og overdrivelser.

Eller kanskje nettopp derfor.