Russisk atomubåt utenfor kysten av Troms

Artikkelen er over 1 år gammel

18 år etter katastrofen med den russiske atomubåten «Kursk», seiler nå den tilsvarende ubåten «Orel» nordover langs norskekysten. Fredag passerer den utenfor Troms.

DEL

Nordlys: Det er Barents Observer som omtaler seilingen med den russiske atomubåten. Ubåten er i Oscar-II klassen i likhet med katastrofeubåten «Kursk» som havarerte i Barentshavet i august år 2000. Det skjedde etter at en torpedo gikk av og forsårsaket en voldsom eksplosjon ombord. Hele besetningen på 118 omkom.

Nå er den tilsvarende ubåten «Orel» på vei nordover, og den befant seg torsdag kveld 70 nautiske mil utenfor Lofoten, med kurs nordover. Den vil i løpet av natta seile utenfor utenfor kysten av Troms på sin ferd mot Murmansk.

24 krysserraketter

Om bord i ubåten skal det være 24 krysserraketter med en rekkevidde på mellom 500 til 600 kilometer. Rakettene kan utstyres med 750 kilo sprengstoff, noe som tilsvarer en liten atombombe, skriver ABC nyheter.

Ubåten seiler i overflateposisjon og er på vei til Murmansk etter å ha deltatt i en marineparade i St. Petersburg. Det er ventet at ubåten vil være i russisk farvann sent lørdag kveld.

Ikke første gang

Forsvaret følger med på ubåtens ferd langs kysten, men regner ifølge Barents Observer seilingen for å være rutinemessig. Det skal ikke være første gang russiske atomubåter er ute på slike turer, og seinest i fjor sommer seilte «Dmitry Donskoy» - den siste ubåten i Typhoon-klassen - fram og tilbake fra Sevoromorsk.

«Orel» seiler forbi Tromsø fredag, og videre nordøstover mot Nordkapp. Den ventes å nå russisk farvann seint lørdag kveld.

Artikkeltags