Gå til sidens hovedinnhold

Lege inviterte blogger til sex: - Jeg kunne ødelagt hele karrieren hans

Artikkelen er over 5 år gammel

Mannen er i turnus som lege. Det stoppet ham ikke fra å skrive grisete meldinger til interiørblogger, skriver Nordlys.

Mai Eckhoff Morseth er tidligere redaktør i KK Living, og blogger i dag på egen portal. Som blogger er nedslagsfeltet interiørmoter, mat og unntaksvis personlige innlegg og meninger. 16. april la hun ut en oppskrift på østers - som hun fikk uventet respons på.

- Får ta turen inn til storbyen da vettu om du vil ha en annen type orgasme, innledet mannen på samtalen på Facebook.

I det aktuelle blogginnlegget hadde ikke Mai gitt utrykk for at hun ønsket seg en orgasme. Innlegget handlet ikke om sex, men om mat. Av profilen hennes fremgår det også tydelig at hun er i et forhold. Av ren nysgjerrighet fulgte hun opp med et spørsmål;

- Seriøst? Du tenker jeg trenger å dra til Tromsø for å få orgasme?

Mannen responderte med en grov og griste melding, der han i korte trekk gjentok tilbudet sitt. Deretter fortsatte samtalen i samme sjargong.

Slibrig og grisete

Da Mai sjekket profilen hans, oppdaget hun at han studerer i Tromsø og jobber som turnuslege. Et enkelt søk avslørte at personen virkelig finnes, og han blant annet har vært omtalt i lokalavisen. Mai skrev tilbake at hun ville offentliggjøre dialogen mellom dem.

- Da jeg skrev om dette på bloggen, valgte jeg likevel å anonymisere ham. Jeg forstår at om jeg skriver hvem han er, vil det ramme han mye hardere enn han rammet meg. Jeg kunne ødelagt karrieren hans, og det vil jeg ikke, sier Morseth.

Grunnen til at hun skrev om opplevelsen, er å sette fokus på den adferden enkelte menn viser på nett.

- Jeg ønsker bare å fortelle hvor latterlig det er å drive på sånn. Jeg er ikke skadet av det, og ler mest av det, men det gjør kanskje ikke yngre jenter. Det er ikke denne lærdommen jeg ønsker at de skal få om menn, kjærlighet og sex, sier hun.

Kvinneforakt

Selv har hun fått tilsendt både penisbilder og slibrige meldinger - uten på noen måte å ha oppmuntret til det. Det har gjentatt seg flere ganger.

- Jeg ser at noen menn har en utagerende og seksuelt aggressiv oppførsel på nett. Det kommer til syne en kvinneforakt som man sjelden ser ute i dagslys, i det virkelige liv. Jeg tror ikke at det har med min person å gjøre, men at det er rettet mot meg som representant for kvinnekjønnet.

Etter at hun skrev om sine opplevelser, har hun blitt beskyldt for å være både selvopptatt og innbilsk - og det er det andre menn som skriver.

- Jeg har jobbet i ukeblad i mange år, jeg blogger - og ja, jeg stikker hodet frem. Men jeg tenker at det finnes langt vakrere kvinner enn meg å legge an på, og som blogger har jeg ikke noe fokus på min egen person. Jeg spør meg hva de unge jentene som byr mer på seg selv må oppleve, sier Morseth.

LES BLOGGINNLEGGET HER.

Stor risiko

Hun sliter med å forstå hvordan en - i dette tilfellet - tilsynelatende oppgående mann får seg til å opptre slik, med åpen profil.

- Jeg betrakter det med en blanding av irritasjon og oppgitthet, samtidig som jeg nesten blir fascinert. Jeg lurer på hvorfor i all verden det skjer. Jeg vet jo hva han heter, hvor han bor, og hva han driver med, sier hun.

Da hun truet med å offentliggjøre samtalen, responderte mannen med at han ville rapportere henne. Han skriver det ikke bare en gang, men hele ti:

Gjør du det så rapporterer jeg deg.

Gjør du det så rapporterer jeg deg.

Gjør du det så rapporterer jeg deg.

Gjør du det så rapporterer jeg deg.

Gjør du det så rapporterer jeg deg.

Gjør du det så rapporterer jeg deg.

Gjør du det så rapporterer jeg deg.

Gjør du det så rapporterer jeg deg.

Gjør du det så rapporterer jeg deg.

Gjør du det så rapporterer jeg deg.

- Jeg forslår at du  finner bedre måter å bedrive en lørdagskveld på enn å chatte med en random guy om orgasmer og invitere seg selv til Tromsø for å få kvalitetskuk , som ikke er singel men småbarnsmor, avsluttet mannen.

- Jeg kommer ikke til å fortelle hvem han er, men jeg lar det være en advarsel om at det ligger en undervurdering av den du snakker med, når man går frem sånn som dette, sier Morseth.

Slengte på røret

Nordlys har vært i kontakt med turnuslegen. Han benekter aggressivt at han har sendt meldinger til bloggeren, så avslutter han samtalen ved å slenge på røret. Før han gjør det, sier han at det ikke ringer noen bjeller når han hører hvem han angivelig skal ha kontaktet.

Førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Arnt Maasø, mener det nesten er vanskelig å stoppe personer fra å komme med slibrigheter mot kvinner som ytrer seg på sosiale medier.

- Denne formen for sjikane er ekstremt kjønnet. Det er stor forskjell på reaksjoner menn kontra kvinner ofte får om de deltar i samfunnsdebatten, eller stikker hodet sitt fram i offentligheten på andre måter, sier han.

- Mange kvinner vegrer seg for å komme med kontroversielle ytringer, og ofte ytringer overhodet, for de vet det kan komme kraftige skyllebøtter fra menn. Særlig på sosiale medier.

Vegrer seg for å ytre seg

- Får vi dermed en samfunnsdebatt som blir enda mer i kjønnsubalanse?

- Det er en fare for det. Jeg ser en tendens til at den kan bli forsterket. Ofte trenger ikke kvinner mene noe kontroversielt en gang, før de blir møtt av menn med totalt mangel på folkeskikk. De finnes dessverre i alle samfunnslag, sier Maasø.

Han sier han selv har sett noen av meldingene profilerte kvinner har mottatt etter offentlige ytringer.

- Det er mange ganger ganske drøye greier, sier Maasø.

I en rapport fra Fritt Ord, om ytringsfrihetens kår i Norge, påpekes den vegringen kvinner ofte får etter sjikanering:

(…) Kvinner oftere får nedlatende og ubehagelige kommentarer knyttet til kjønn og utseende enn det menn får, og at de oftere blir mer forsiktige med å uttale seg etter slike opplevelser.

Kommentarer til denne saken