Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø-ordfører har gode poenger når han ønsker seg nye reiserestriksjoner

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) ønsker en gjeninnføring av den såkalte «søringkarantenen». Det vil si reisebegrensinger på mennesker som kommer fra områder med mye smitte.

Dette skal hindre spredning av smitte i og rundt påsken, slik økt reiseaktivitet førte til ukontrollert smittespredning i jula. Her har ordføreren i Tromsø et meget godt poeng.

Er det noe denne pandemien har vist oss er det at økt mobilitet fører til økt smitte. Og gjerne en smitteoppblomsting på steder som ikke hadde det fra før.

Ordførere fra kommunene rundt Bodø med mange hytter har overfor AN uttrykt samme bekymring i forbindelse med påskeutfarten.

Bodø er en kommune med svært høyt smittetrykk akkurat nå, og en av de kommunene som vil bli rammet dersom Wilhelmsen får gjennomslag for sitt forslag.

Det understreker hvor misvisende ordet «søringkarantene» er. Dette handler om å beskytte seg mot smitte, uansett hvor i landet den kommer fra.

I fjor vår hadde mange norske kommuner innført slike karanteneregler, blant dem Bodø. Det var et fornuftig grep den gang, og kan være det denne gang også.

Det kan ikke bli slik at vi er for smitteverntiltak når de rammer andre, og mot dem når de rammer oss selv. Og smittetrykket nå er faktisk større mange steder enn det var i fjor vår, inkludert Bodø.

Så er smittesituasjonen annerledes på mange andre måter. Detaljene i de reiserestriksjonene Tromsø-ordføreren foreslår kan derfor diskuteres.

Han er selv inne på at en annen løsning kan være obligatorisk testing av de som reiser fra områder med mye smitte. Gunnar Wilhelmsen skal likevel ha ros for å ha reist problemstillingen.

Den er neppe like populær blant alle. Mange av oss føler allerede på presset fra strenge restriksjoner som bare forlenges og forlenges. Det vi ønsker oss minst av alt nå er enda flere.

Fordelen med reiserestriksjoner rettet mot påsken er at de kan oppheves relativt raskt.

Det er heller ikke slik at Bodø utelukkende taper på reiserestriksjoner. I løpet av påska kommer det 46 fly fra røde byer hit.

Det vil utvilsomt øke faren for smitteoppblomstring, etter at man gjennom knallhardt arbeid og strenge restriksjoner igjen har fått smitten under en viss kontroll.

Den kontrollen har Tromsø klart å få til i enda større grad, og da er det fullt forståelig at byens ordfører vil beskytte den tilstanden.

Da blir spørsmålet om det er nok med milde formaninger fra regjeringen og smittevernmyndighetene, eller om det må innføres visse restriksjoner.

Erfaringene fra jula kan tyde på det siste, og selv om karantene eller testing ikke løser alle problemer, er det vel verdt å prøve.

Kommentarer til denne saken