Her er det ikke lov å stanse i helgene

Oppgitt: Politibetjent Maria Mentzoni og politiførstebetjent Thorben Westgård er oppgitt over at enkelte bilister ikke klarer å lese skiltet bak dem i helgene.BEGGE FOTO: Alexander Kjønsø Karlsen

Oppgitt: Politibetjent Maria Mentzoni og politiførstebetjent Thorben Westgård er oppgitt over at enkelte bilister ikke klarer å lese skiltet bak dem i helgene.BEGGE FOTO: Alexander Kjønsø Karlsen

Artikkelen er over 4 år gammel

På en strekning i Sjøgata i Bodø har det vært stans forbudt i helgene i mange år. Det har fortsatt ikke folk lært seg.

DEL

– Det er en grunn for at skiltene står der, sier politiførstebetjent Thorben Westgård.

I helga som var registrerte han og hans kollegaer flere biler som sto parkert eller stanset på den delen av Sjøgata som er skiltet stans forbudt i tidsrommet 00-06.00, natt til lørdag og natt til søndag. Det er den tiden på døgnet og i uka at flest bodøværinger tar turen ut på byen.

– Det er ikke alle som klarer å forholde seg til gangfeltene når de skal krysse veien om natta, så forbudet mot å stanse er med på å skape et mer oversiktlig trafikkbilde, sier Westgård.

Også parkeringsetaten i Bodø kommune var ute for å skrive gebyrer helga som var, og parkeringssjef Terje Strand kan fortelle at skiltene har vært på plass i alle fall i ti år.

– Det er en del restauranter på begge siden av gatene, det har ført til en del trafikkfarlige situasjoner. Derfor ble skiltene satt opp i sin tid. I tillegg var taxinæringen en pådriver. For det bidro til å få bort pirattaxiene som sto parkert og ventet utenfor restaurantene, forteller han.

Posten

Og hvis du stanset der i helga, og ikke fikk et gebyr på ruta, skal du ikke føle deg trygg. For både politiet og parkeringsenheten sender gebyrene i posten. Et tjuetalls bileiere kan vente seg gebyrer fra enten politiet eller kommunen.

Og om du har planlagt å stanse der i helga, er ikke det heller lurt.

– Vi skriver jevnlig ut gebyrer, og spesielt når vi ser at det blir et problem som det var sist helg. Da var nesten alle plassene tatt. Og dette er absolutt noe vi vil følge opp framover, sier Westgård.

Politiets patruljer forsøkte først å snakke med de bilførerne de traff på, men når bilen fortsatt sto der én time etterpå var det nok. Da var det bare å ta fram notatblokka.

Generelt

Men det er ikke bare Sjøgata som er et problem. Generelt over hele byen er det bilister som ikke klarer å forholde seg til skiltingen.

– I Bodø er det en del sløvskap blant noen få bilister, og standardfrasen er at «de skal bare». Men det er en grunn for at skiltene er satt opp, sier Westgård.

Politiet får jevnlig klager på at folk ikke overholder skiltingen, og følger opp så godt de kan.

– Men det er for galt at vi skal drive voksenopplæring på så grunnlegende kunnskaper som det å lese skilt. Hvis man ikke klarer å lese skiltene har man kjørt for fort, eller så er man ikke oppmerksom nok, sier politiførstebetjenten.

Han understreker at de er klar over de unntaksbestemmelsene som gjelder.

Flere kostbare overtredelser

De siste årene har politiet hatt ekstra søkelys på området ved Østbyen skole. Det fungerte.

– Vi skrev ut mange gebyrer for folk som ikke overholdt skiltingen, sier Westgård.

Og det ser ut til å ha fungert, og dette er områder hvor politiet vil prioritere ved skolestart.

De fleste skolene har områder ved stans forbudt og enveiskjøringer. Og politiet får stadig klager om folk som ikke klarer å overholde dette.

Andre områder hvor politiet jevnlig bøtelegger folk er blant annet ved politihuset hvor busstraseen går, og området ved det gamle kulturhuset.

Politiet har forståelse for at sentrum over tid har vært preget av graving og at skilt enkelte plasser har blitt endret over natta. Og om rundt 1,5 måned kommer det nye endringer.

Da vil det komme nye skilt rundt Rensåsparken i forbindelse med Parkenfestivalen. I fjor ble det skrevet ut flere forelegg, og de svir kraftigere enn et gebyr på 500 kroner.

– Forelegget er på 4.200 kroner, og da blir det kostbare meter, sier Westgård.

Artikkeltags