Gå til sidens hovedinnhold

Torghatten Trafikkselskap satser grønt: Bestiller ny miljøvennlig ferge

Artikkelen er over 3 år gammel

Torghatten Trafikkselskap har signert kontrakt med det tyrkiske verftet Sefine Shipyard om å levere ny hybridferge til sambandet Vennesund–Holm. Det skriver Torghatten AS i en pressemelding.

– Vi er svært glad for å kunne fortsette med å fornye flåten og satse på grønn teknologi, sier adm. direktør i Torghatten Trafikkselskap, Stein André Herigstad-Olsen i pressemeldingen.

I fjor ble selskapets nyeste stolthet, den første ferga med biodiesel plug in hybrid-teknologi, satt inn på sambandet Tjøtta–Forvik. Nå investerer altså TTS i en ny miljøvennlig ferge.

Stolt av samfunnsansvaret

– Med disse fergene framskynder vi det «grønne skiftet» på Helgeland med flere år, og vi er stolt av det samfunnsansvaret vi har tatt, understreker direktøren.

Verftet Sefine Shipyard er godt kjent for Torghatten-konsernet, og har til nå bygd fire ferger for Torghatten. Herigstad-Olsen er trygg på at Sefine vil bygge et kvalitetsbygg, og ser fram til å fortsette samarbeidet med dem.

– Også dette nybygget er designet av Multi Maritime, og de fokuserer på god sjødyktighet, energieffektivitet og gode kundeopplevelser. Den nye ferga kommer til å by på en veldig god reiseopplevelse for passasjerene, og øker også kapasiteten på sambandene, sier Herigstad-Olsen.

Fra og med sommeren 2020 har Torghatten to ferger som tar 60 biler.

Fylkesråden fornøyd

Stein André Herigstad-Olsen er svært fornøyd med at Nordland fylke er villig til å satse, både på det grønne skiftet og på den nasjonale turistveien, fylkesvei 17. Etter hans mening er den en av Norges aller vakreste veistrekninger.

Fylkesråd for samferdsel, Svein Eggesvik (Sp) gratulerer Torghatten med satsingen på miljøvennlig teknologi.

– Jeg er glad for at Torghatten fortsetter sin grønne retning. Dette er i tråd med de miljømessige satsingene Nordland fylkeskommune ønsker å legge på anbudene langs fylkesvei 17, sier Eggesvik.

Nullutslipp

Multi Maritime er svært stolt over at Torghatten Trafikkselskap har valgt deres design til sin nye batterielektriske ferge, sier direktør Gjermund Johannessen.

–Ledelsen i Torghatten Trafikkselskap viser en beundringsverdig vilje til å ta i bruk framtidsrettede og innovative løsninger, selv om anbudet ikke krever det, understreker han.

I det forrige nybygget (MF Hornstind) ble lavutslippsløsninger implementert, men denne gangen blir fartøyet prosjektert og bygget for nullutslipp. Nybygget vil kunne drifte sambandet helt elektrisk og helt uten utslipp, så snart ladeinfrastrukturen på land er på plass.

Den nye ferga skal hete «MF Heilhorn». Dette er et tradisjonsnavn i Torghatten Trafikkselskap, sier Stein André Herigstad-Olsen.

Fakta om ferga:

  • Hybridferge med full batteripakke og ladeanlegg
  • Energieffektiv ferge–med lavt energiforbruk Nullutslipp fra ferge ved ren elektrisk drift (forutsatt fornybar kraftproduksjon)
  • 84,3 meter lang 14,2 meter bred 199 passasjerer 60 PBE på ett dekk (personbilenheter)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.