Topplege med klar beskjed til Nakstad: – Vi må få tallene dine

BARKET STAMMEN: Lege og professor Mette Kalager til venstre, NRK-programleder Fredrik Solvang og assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: NRK

BARKET STAMMEN: Lege og professor Mette Kalager til venstre, NRK-programleder Fredrik Solvang og assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: NRK

Lege og professor Mette Kalager mener myndighetene svarer dårlig for seg når de stenger ned hele samfunnet.

DEL

(Nettavisen): – Nakstad, vi må få tallene dine. Vi må forstå hvorfor dere stenger ned, tordnet lege og professor Mette Kalager i Debatten-studioet.

Stadig nye tiltak og tydelige beskjeder fra regjeringen. Men nå har flere leger begynt å stille alvorlige spørsmål om tiltakene.

Et eksempel er treningssentrene, som har vært nedstengt på nytt siden 9. november i blant annet Oslo. Det var temaet da assisterende helsedirektør Espen Nakstad og professor Mette Kalager møttes til debatt tirsdag kveld.

– Jeg forstår det ikke. Jeg har ikke sett et eneste argument fra deres side, sa hun.

Ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Virke er det to smittetilfeller som kan spores tilbake til treningssentre. Kalager mener det ikke er proporsjonalt når treningssentre er såpass viktig for at folk skal kunne opprettholde god helse.

Nakstad svarte med at Oslo kommune har valgt å prioritere å holde idrettstilbud åpent for barn og unge - og derfor må treningssentrene være stengt.

– Det er for en kort periode, for å forhindre nedstengning, svarte Nakstad.

– Bevisbyrden ligger på dem

Overfor Nettavisen forklarer Kalager at treningssentrene er et godt eksempel på noe hun mener myndighetene har stengt ned uten å gi gode svar.

– Sånn som jeg ser evidensen, så tipper den i favør av at treningssentrene bør være åpne. Når myndighetene mener noe annet, og vil holde det stengt, mener jeg bevisbyrden ligger på dem. De burde kommunisert langt tydeligere om hva som er fordelene og ulempene, sier Kalager til Nettavisen.

Spesielt fremhever hun at treningssenter er viktig både psykisk og fysisk for veldig mange. I tillegg har Kalager sin forskningsgruppe i vår gjennomført en studie med 4000 personer som brukte treningssenter. Kun én person ble smittet, og personen ble ikke smittet på trening, men på arbeidsplassen.

– Dette skal vare ganske lenge. Selv om vaksinen kommer vil det ta ganske lang tid før alle har får den. Det vil kanskje gå mot sommeren før vi er tilbake i mer normal drift. Da må vi som samfunn ha debatter. Da må vi forstå hvordan myndighetene tenker, og hvilke fakta de baserer sine avgjørelser på. Det får vi ikke nå, slik jeg ser det.

Les også: Økningen av koronasmitten har avtatt: - Kan være en indikasjon

Vanskelig å kritisere myndighetene

– Flere sier det er vanskelig å være uenig med myndighetene i offentligheten, hvordan oppfatter du det?


– Jeg føler absolutt på det. Så jeg kan bekrefte at slik er det. Hvis ikke jeg i min profesjon kan gjøre det, kan vel ingen gjøre det. For jeg mener at her må vi ha åpenhet og debatt. Det er et godt prinsipp i medisinen at vi veier fordeler og ulemper av ulike tiltak eller behandlinger i en transparent prosess. Men jeg føler man har glemt dette under pandemien, sier hun.


I flere debatter i sosiale medier har det haglet med skjellsord og drøye påstander om noen stiller spørsmål eller ønsker å åpne opp. Et eksempel var da programleder Fredrik Solvang stilte helseminister Bent Høie (H) et kritisk spørsmål om bruk av munnbind. Da kom det påstander om at Solvang forsøkte å undergrave myndighetenes koronastrategi. Selv helseministeren mente det Solvang gjorde var «farlig».

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken