PATRICK BERG (25) kom først etter åtte måneder i franske Lens, et utenlandsopphold som ga ham to seriekamper fra start og tolv korte innhopp i Ligue 1. Han kostet 40 millioner i overgangssum, pluss signeringsbonus, agenthonorar og en kontrakt helt i toppen av den norske lønnsstigen.

Nestemann inn døra til en raus signeringsbonus var Marius Lode (29), fristilt av Schalke 04 åtte måneder og seks kamper etter Bosman-overgangen fra Glimt i januar.

I desember ble klubbløse Omar Elabdellaoui (31) hentet til Bodø for to år på en feit kontrakt og en etter rapportene ny åttesifret signeringsbonus.

Onsdag, etter et mislykket år i Hertha Berlin og Feyenoord (utlån), var det Fredrik Bjørkans (24) tur til å signere returpapirene til Bodø.

Les også: Dersom det virkelig stemmer at enkelte får slike fantasilønninger, så bør klubben forklare hvorfor

BODØ/GLIMT BYGGER laget for 2023 rundt spillere som forlot dem for et år siden. Det forteller mye om nivåforskjellene på Eliteserien og de beste ligaene i Europa.

Det er ingen automatikk i å gå fra å være veldig god i Norge, til en plass på et lag i Ligue 1 eller Bundesliga.

Steget opp synes også å bli stadig større.

Det er nemlig ikke hjemlengsel som har returnert Glimt-trioen til Bodø.

Selv om det bare blir en påstand sitter jeg med følelsen av at den norske kunstgressfotballen kan være en av årsakene.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

SAMTIDIG FORTELLER DET enda mer om økonomien, pengebruken og viljen til satsing på Aspmyra. I løpet av fem sesonger (11-2-1-1-2) har Bodø/Glimt gått fra å være en OBOS-klubb til å bli en av to økonomiske maktfaktorer i Eliteserien.

En gang i verden var Rosenborg lokomotivet i norsk fotball, og alle andre sto mer eller mindre med lua i handa.

Nå snakker også trønderne for sin syke mor, og sier de ikke har økonomien til lagene som kom foran dem på tabellen i 2022.

BODØ/GLIMT HAR tjent pengene sine gjennom utvikling, gode signeringer, seriemesterskap og god fotball i Europa, og bruker verdiene som klubben finner det best. Det er deres privilegium. Hvor optisk uklokt den voldsomme pengebruken kan være i en tid der det jobbes med å få på plass investorer til klubbens store og nye stadionsprosjekt, er en annen skål.

Bodø/Glimt er nå lønnsdrivende i norsk fotball, det er som om en ny jappe-tid er i emning på Aspmyra.

Så lenge klubben ikke bruker penger de ikke har er også forvaltningen av suksessen helt og holdent deres business.

Les også: Det kan bli et dyrt seriegull å tape

ET ANNET BILDE på Bodø/Glimts gode likviditet er ønsket om å signere venstrebacken Adam Sørensen (22) fra danske Lyngby. I utgangspunktet som reserve for landslagsspilleren som kom hjem for et par dager siden, Fredrik Bjørkan.

Hadde Sørensen vært Bosman-spiller ville ingen hevet et øyelokk, ønsket om dobbel dekning på de fleste plasser forstår alle.

Grunnen til at dette andrevalget trekkes fram er overgangssummen på en million euro.

MortenP

Morten Pedersen er fra Vålerenga, Oslo øst. Jobbet freelance i Arbeiderbladet i skoletida. Til Dagbladet i 1986. To perioder som korrespondent for Dagbladet i London. Nettavisen fra 2021. Redaktør og utgiver av fotballmagasinet – 4-4-3 Gatelagmagasinet.

DER HAR DU situasjonen i Bodø/Glimt. Der har du prioriteringene som gjøres. Når Kjetil Knutsen rydder opp i stallen etter sølvet bak Molde, gjør han det ordentlig.

Framgang krever forandring, og på Aspmyra slår dørene begge veier.

På godt norsk heter det å smi mens jernet er varmt.

Les også: Er skadefryden større enn seksualdriften, er dette en trist dag for norsk fotball

AT DET SOM var dyrt i fjor blir enda dyrere i år er det ingen grunn til å lure på. Bodø/Glimt har snart Eliteseriens største lønnsbudsjett, om ikke det største.

Det er et par år siden denne spalten skrev at Glimt var blitt klubben å strekke seg etter i Norge, og det var før den eventyrlige suksessen i Europa.

Kjetil Knutsens nei til Rosenborg var på mange måter en bekreftelse på det.

DA DET FORRIGE overgangsvinduet stengte 31. august 2022 hadde Bodø/Glimt brukt mer penger enn noen norsk klubb, noen gang. Nå bruker de enda mer, og vi vet ennå ikke hvor mye. Alle disse investeringene kommer med krav om utbytte i form av titler og inntekter i Europa.

Da Kjetil Knutsen kom til Aspmyra tok han over en gammel gressklipper.

I 2023 har han bestemt seg for å kjøre Ferrari.