Gå til sidens hovedinnhold

To russiske fisketurister mistet livet i forlis utenfor Senja

Artikkelen er over 2 år gammel

(Nordlys): OPPDATERT: De to russiske fisketuristene som var savnet utenfor Senja tirsdag kveld, er begge omkommet. Det sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Beate Helberg, til Nordlys, klokken 23.55.

De omkomne er menn i 50-årene. Begge er russiske statsborgere. De ble meldt savnet ved 19-tiden tirsdag kveld, etter at de ikke kom tilbake fra en fisketur utenfor Torsken. De ble funnet hver for seg i sjøen etter en flere timer lang redningsaksjon.

Politiet jobber med å informere de pårørende og ambassaden om ulykken, og vil starte etterforskning, opplyser Helberg.

Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) slo alarm klokken 19.12. De to savnede er russiske menn som var på fisketur i åpen båt utenfor Torsken på Senja.

Båten ble funnet liggende med baugen i været litt før klokken 22. Det var Kystvaktens NH90-helikopter som fant båten, omlag 10 kilometer nordvest for Torsken. Det er ikke klart om det befinner seg mennesker om bord.

En til UNN

Båten ble funnet liggende med baugen i været litt før klokken 22. Det var Kystvaktens NH90-helikopter som fant båten, om lag 10 kilometer nordvest for Torsken.

Litt senere ble den ene savnede funnet i sjøen og flydd til UNN med et NH90-helikopter. Helikopteret landet i Tromsø ved 22.45-tiden. Mannen ble erklært død på sykehuset, opplyser Helberg.

– Personen ble funnet i området hvor den kantrede båten er funnet, sier informasjonsmedarbeider på HRS, Knut Haarvik.

Den andre savnede ble funnet ved 23-tiden.

– Personen ble funnet nært land av et Sea King redningshelikopter, sier Haarvik.

– Han ble bekreftet omkommet på stedet, sier Helberg i politiet.

Åpen plastbåt

Funnstedet ligger nord for Måneset, flere kilometer fra land.

– Det er snakk om to russiske menn som dro ut fra et båtutleiefirma i Torsken for å fiske ca. klokken 10 i formiddag. De er ikke kommet tilbake til vanlig tid, sier redningsleder Jakob Carlsen, ved HRS til Nordlys.

Båten de to mennene dro ut i er 19 fot lang, åpen, bygd av plast og har en påhengsmotor med 40 hestekrefter, opplyser HRS.

Saken fortsetter under kartet.

RYKKET UT: Her lette redningskøyta «Dagfinn Paust» tirsdag kveld.

Samtale ble brutt

De to ringte til andre medlemmer av reisefølget, som er på land, i 14-tiden, men samtalen ble da brutt, forteller Carlsen.

Utleieren ble varslet av de to på land i 17.30-tiden og dro selv ut for å lete. Han ringte politiet klokken litt etter klokken 19.

– Det er vedkommende som har leid ut båtene, en kommersiell aktør, som har tatt kontakt med oss og uttrykt sin bekymring for disse to, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Rune Nilsen, til Nordlys.

Politiet varslet straks HRS. Tre redningsskøyter, et Sea King redningshelikopter, KV Andenes og et NH90-helikopter om bord på kystvaktskipet ble straks satt i aksjon.

KV Heimdal har også satt kurs for søksområdet, opplyser Kystvakten. Skipet var ved 21.20-tiden nord av Tjeldsundet.

Ferga Stetind deltok i søket i de første timene etter alarmen gikk, men var ved 21.30-tiden i ferd med å gå til Andenes.

Var grov sjø

Det er ikke kjent hvor langt fra land de russiske mennene har dratt.

– De har fått beskjed om å ikke gå så langt ut, men hvor langt ut de har dratt, vites ikke, sier Carlsen.

Han opplyser at de savnede har vært kunder hos utleiefirmaet tidligere.

Det var tung sjø utenfor Senja i går, men kveldsværet ble opplyst å være godt, forteller Carlsen. Meteorologisk institutts målestasjon på Andenes viste fem grader og lett vestlig bris klokken 20.

Kommentarer til denne saken