(Nettavisen): Tips har lenge vært skattepliktig for bartendere og servitører, men fra 1. januar kom det nye forpliktelser for arbeidsgiver: Nå må de også innrapportere for hver enkelt ansatt, foreta forskuddstrekk og betale arbeidsgiveravgift av tips den ansatte mottar.

- Etter arbeidsgiveravgift og gebyrer sitter vi igjen med 30-40 kroner av en 100-lapp, sier bartender Rikke Hildal Gundersen på puben Sir Winston Public House i Oslo.

Facebook-gruppen Si nei til NY skattelegging av tips hadde torsdag ettermiddag 8652 medlemmer. Torsdag kveld skal én av initiativtakerne, Sander Johannessen, møte til debatt på NRK sammen med NHO, Fellesforbundet og flere politikere.

- Endringen påvirker motivasjonen så vel som lommeboken. Vi jobber til langt på natt, lønnen er lav og arbeidet er hardt. Derfor har gulroten for de aller fleste vært å få tips, sier Gundersen.

Vil slutte etter 20 år

Når bartendere og kelnere nå må innrapportere tips som lønn, håper Finansdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet å skape mer ordnede forhold i bransjen. Bartender og småbarnsfar Asle Hellman har jobbet i utelivet i 20 år, og sier han nå vurderer å slutte på grunn av endringen.

- Jeg faller 20-25 prosent i disponibel inntekt etter nyttår. Det er for mye når jeg bor midt i Oslo. Nå teller jeg på knappene, sier Hellman.

Bartenderen sier han hverken er motstander av ordnede forhold i bransjen eller skattleggingen av tips. Tvert imot ønsker han hyppigere kontroll av at tips innrapporteres og mer bevisstgjøring i bransjen.

Men:

- Tips er en gave fra gjesten til meg for at jeg yter god service. Jeg mener det blir feil at vi skal betale arbeidsgiveravgift på tips, sier Hellman.

Bartenderen spår mildt sagt kaotiske tilstander i bransjen fremover.

- Bransjen er i krise. Vi begynner allerede å se konsekvensene av den økte skatten. Erfarne bartendere ser seg om etter annet arbeid, selger leiligheten eller flytter til Sverige. Nivået på bransjen og servicen kommer til å falle, og det kommer til å bli vanskeligere for mindre puber å finne kvalifisert arbeidskraft, spår Hellman.

Regjeringen vil skattlegge i praksis

Da regjeringen la fram statsbudsjettet for 2019 i oktober, sa Siv Jensen og regjeringen at selv om tips lenge har vært skattepliktig inntekt, så har ikke arbeidsgiver vært pliktet til å innrapportere tips. Derfor har ikke tips vært skattlagt i praksis.

- Regjeringen mener arbeidstakerne bør få samme rettigheter til sykepenger og pensjon fra folketrygden uavhengig av om de får betalt i form av tips eller ordinær lønn. Derfor foreslår vi å endre skattereglene for tips, sa finansminister Siv Jensen (Frp) til NTB.