Da Tina Hasfjord skulle planlegge lekestativ til datteren Hermine, ble inspirasjonen hentet fra strandparadisenes bungalower.

– Vi bestemte oss tidlig for tema: Det måtte bli sydhavsstil, selv om det er veldig lite norsk. Og veldig lite trøndersk! sier Tina Hasfjord (33).

Hun og mannen Eivind bor i Stjørdal, men har laget en hage ganske langt fra den typiske norske stilen med gressplen og tujahekk. I deres hage er det i stedet basseng med vannfall, tropiske planter og et bungalow-lignende lekestativ.

– Vi er veldig glade i å reise, og har blant annet vært i Spania, Thailand, Bahamas og Hawaii. Inspirasjonen til bassenget har vi hentet fra reisene. Det går an å gjenskape sydhavsstemningen hjemme – i hvert fall hvis man er heldig med været, sier hun.

Med oppvarmet vann har de glede av bassenget helt ut i september.

Vant pris

Bassenget ble bygget for tre år siden, og har vært mye i bruk av både datteren Hermine (4) og foreldrene.

Da koronaen kom, fikk også Hermine sitt eget bygg i hagen, som attpåtil vant Barnas Trepris 2021, i kategorien aktivitetsbygg, fra en trelastleverandør.

– Lekestativet ble til på grunn av korona. Da barnehagene stengte, hadde vi bare en sandkasse, så vi trengte noe hun kunne utfordre seg litt mer på, forteller Tina.

Hun likte ikke noen av lekestativene som var å få kjøpt, og begynte derfor å tegne et selv.

– Jeg fant mye inspirasjon på Pinterest. Jeg ville ha litt samme stil som i Hellas, og valgte å ha tak av piletre, sier hun.

Ellers er mesteparten av materialene som er brukt, avkapp etter andre prosjekter i hagen. Lekestativet går over to etasjer. I første etasje er det lekebutikk, og trapp opp med oppbevaring for leker i trappetrinnene. Andre etasje består av balkong med rekkverk i pleksiglass, og muligheter for å skli ned. Ved siden av er et huskestativ.

– Vi har gjort det mulig å bytte ut husken med andre ting. Nå skal hun få seg et hengetelt der, en såkalt cacoon, som hun kan leke inni, forteller hun.

Bygget har fått navnet «Hermines Bungalow».

Palmeøy og klatrestativ

Neste år skal det bli enda mer sydlandsk. Da skal de fylle på med sand utenfor lekestativet, og lage en liten øy med palme på.

– Hermine er veldig fornøyd, og har brukt det mye. Nå skal vi lage klatrevegg på den ene veggen, sier Tina.

Hun og mannen har bodd i huset i åtte år, og har pusset opp både ute og inne siden de flyttet inn.

– Vi totalrenoverer. Mannen min er snekker, så vi gjør alt selv. Jeg står for det meste av designet, mens han gjennomfører – med meg som medhjelper, sier hun.

Neste år er planen at hagen skal være helt ferdig.

– Vi har bare noen småting igjen. Blant annet skal vi bygge noen nye møbler, forteller hun.

I juni i fjor startet Tina Instagram-kontoen @tinateres_home.

– Der har jeg fått mange forespørsler om tegninger til lekestativet, men vi lagde aldri en skikkelig tegning. Planen er å legge ut en gjør-det-selv-oppskrift i løpet av høsten, sier hun.

Legg lista lavt

Tømrermester Lars Fossum, kjent fra TV2-programmet «Sommerhytta», har skrevet boka «Snekkerboka». Her gir han blant annet tips til ting du kan snekre til barna.

– Det er selvfølgelig spennende om man har tid, råd, kompetanse og mulighet til et eget byggverk for barna i sin egen hage. Men når målet er å gjøre hagen barnevennlig, tenker jeg første punkt må være å legge lista lavt, påpeker han, og utdyper med en anekdote:

– En far i nabolaget der jeg bor, ville bygge en egen skateramp i hagen. Barna gledet seg selvfølgelig stort. Rampen viste seg å bli for omfattende å bygge for pappaen som verken var snekker eller hadde tiden som krevdes. Det ble ikke noe skateramp, verken stor eller liten, forteller han.

– Poenget mitt er at snekkeriet ikke behøver å være så stort for å glede barn. Start gjerne med noe mindre, og avanser til noe større etter hvert, råder han.

Utstyr og materialer

Hva slags materialer du bør velge, er ifølge Fossum avhengig av bruken.

– Det viktigste er at det ikke ramler sammen og skader noen. Du kan godt bruke «hvite», det vil si ikke-impregnerte materialer, selv om det skal stå utendørs. Selv har jeg bygd flere ting for hagebruk med vanlige planker og bord. Beis og olje kan forlenge levetiden, men «rundmales» alt inn med tett maling vil det råtne. Fuktigheten slipper gjerne inn, men ikke ut igjen, forklarer han.

Han mener man kan bygge mye med forholdsvis lite utstyr.

– Det er selvsagt lettere å snekre og bygge med en stor verktøypark, men ikke nødvendig. Har du en batteridrill med tilbehør som bits og bor, håndsag, vinkel og kanskje en hammer, kniv og blyant, er du rustet for en rekke byggeoppdrag. Husk at skruer som regel sitter og fester bedre enn spiker, sier han.

Går du i gang med litt større byggverk som huske og klatrestativ, hytter i trær og lignende, minner han om at det er viktig at sammenføyningene og konstruksjonen holder.

– Test gjerne ut aktivitetene før barna overtar.

Prosjekt for begynnere

I «Snekkerboka» presenterer Lars Fossum flere prosjekter for deg som vil snekre, men som verken har mye tid eller verktøy. Her er ett av dem:

Stor seilbåt

En tidløs leke som flyter. Alt fra barkebiter til fullriggere kan glede liten og stor når de seiler av sted.

Materialer:

* Bit av en planke 48 x 148 mm til skrog

* Pinne til mast

Verktøy:

* Håndsag (men det går raskere

med stikksag)

* Drill og bor for hull til mast

* Spikkekniv og sandpapir

Slik gjør du: Kapp til ønsket lengde og tegn av skrogform. Bruk stikk- eller håndsag og sag etter streken. For klassisk utseende formes skroget smalere med kniv i vannlinjen. Bor hull til masten som du spikker til, og presser ned med lim.