Tiltak til å leve med

Av

Samtidig som restaurant- og utelivsbransjen er åpnet igjen, og utelivet har tatt seg opp til tilnærmet tilstandene før Norge ble stengt ned 12. mars, kommer det urovekkende meldinger.

DEL

AN på lederplass: Folk holder ikke avstand. Avstanden mellom bordene på enkelte skjenkesteder er langt kortere enn smittevernrådene tilsier. Jo senere på natten, jo vanskeligere for personalet å ha kontroll. Faren for at én koronasyk gjest kan komme til å smitte mange andre gjester, er dermed overhengende.

På denne bakgrunn vurderes det innstramminger i skjenketidene flere steder i landet, også i Bodø. Her ble det gjennomført et forenklet tilsyn ved seks skjenkesteder mandag og tirsdag i forrige uke. Resultatet er nedslående. Av den grunn blir samtlige utesteder pålagt å stenge en time tidligere på grunn av smittevernhensyn. Skjenkingen må stoppe kl. 02.00 i stedet for 03.00. Saken behandles endelig i formannskapet 3. juli.

Dette har skapt sterke reaksjoner i bransjen. At også utesteder der det ikke er påvist brudd på smittevernreglene må stenge kranene tidligere, oppfattes urimelig og som en kollektiv straff. Bransjen har lidt store økonomiske tap, og ønsker naturligvis å omsette mest mulig når utestedene nå er åpne igjen.

Vi har forståelse for reaksjonen. Samtidig må det understrekes at det vil være tilnærmet umulig for skjenkekontrollørene å gjennomføre tilsyn på alle utestedene til enhver tid. Og selv om også den enkelte gjest har et personlig ansvar for å følge rådene om å holde avstand, er det opplagt at jo senere på natten, jo mer likegyldig blir mange til reglene.

Bransjen påpeker også at det ikke er påvist ett eneste tilfelle av koronasmitte i Bodø den siste måneden, og bruker det som grunn for fortsatt lang åpningstid. Det er et argument som ikke holder. Vi er inne i ferietiden. Folk farter Norge på langs og på tvers, og viruset reiser med dem som måtte være smittet. Vi husker alle hvordan smitten kom til Norge i februar: Via stappfulle barer i Nord-Italia. Slike smitteutbrudd kan meget godt oppstå også på en overfylt uterestaurant langs havnepromenaden i Bodø.

Nordmenn er generelt sett blitt dårligere til å følge myndighetenes koronaråd. Altfor mange har senket skuldrene, slik vi har sett også i Bodø gjennom de varme sommerkveldene. Koronaepidemien er ikke over. Det bare virker sånn. Forebyggende tiltak er derfor en lav pris å betale for å holde smitten på det nivået den er i dag.

Alternativet er full skjenkestopp og nedstengning av bransjen igjen. Da blir det i hvert fall ikke en dråpe fortjeneste å hente.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken