En kommentar til den alltid innsiktsfulle og velformulerte Anne Grenersens innlegg om arkitekturopprøret m.v.

Om The Storm: Det ble påpekt av flere «menige» gjennom innlegg i media da bygget var på plan- og vedtaksstadiet at bygget ikke etterkom de retningslinjer som Bodø kommune har satt for store bygg/høyhus, og kanskje særlig for byggene i sentrum. Byggene skal ikke være firkantede bokser, men ha vinkler og proporsjoner som gjør dem «mykere». Å henge noen små glassverandaer på en slett vegg er ikke tilstrekkelig for å bryte opp ensformigheten i høye, glatte flater.

Se på forskjellen mellom Bodø 360 og The Storm. Det siste representerer brutaliteten i arkitekturen, mens 360, til tross for høyden, er mer «imøtekommende» visuelt, Den høye delen har vinkler og brytninger som gjør at bygget framstår mindre brutalt og reiser seg over et bygg med større grunnflate.

Det samme kan sies om Radisson Blu, bygget i 1971, med et tilbaketrukket tårn med flere vinkler på en nedre del med mye større grunnflate og på bare to etasjer, slik som 360. Det reduserer brutaliteten at den enkelte fotgjenger ikke kommer direkte inn på en vegg som er 60 meter høy. Det blir avstand til «tårnet».

Scandic Havet har litt av denne brutaliteten, men står på en lengre såle på tre etasjer, selv om bygget ikke balanserer som 360.

Det nye hotellet i Ramsalt-kvartalet har også noe av brutaliteten i seg når en kommer helt innpå, som en skoeske reist på kortenden, men bygningskroppen er vinklet litt på langveggen og har en farge og fargeskifting i ytterkledning som gjør at det virker mykere på avstand.

Det blir spennende å se om hotellet på Rønvikfjellet blir realisert. Det første utkastet fra arkitekt og byggherre var likt en skoeske reist på den ene langsiden, lik blokkene på Manglerud. Heldigvis ble langsiden vinklet i den videre prosessen slik at bygget ikke framstår fullt så brutalt. Men bygget blir godt synlig, på en fjellrekke som ikke skulle bebygges.

Verken Byplan eller politikerne har gjort nødvendige innsigelser overfor byggherre av The Storm i tråd med egne retningslinjer for byggutforming.

Politikerne i kommunen har fraskrevet seg ansvaret for hvordan store bygg skal se ut. De vil ikke ha noe estetisk råd. For noen feiginger.

Da blir resultatet at det er kapitalen som rår. Flest mulig m² for lavest mulig kostnad til høyest mulig markedspris.

Les også

Arkitektur treffer oss midt i fleisen. Det kan gjøre skikkelig vondt.