(Nettavisen) Den norske kronen fått et kraftig nedfall etter børsuroen og fall i oljeprisen. Det hindrer imidlertid ikke nordmenn fra å unne seg en ferie i utlandet.

Til Dagens Næringsliv forteller daglig leder for Restplass.no, Christian Birkeland, at det har vært et rekordår til tross for at det har vært et kraftig kronefall i markedet.

– Vi ser ingen tegn til at renteøkninger, svak krone eller usikre økonomiske prognoser bremser folks reiselyst. Sommerferien utenlands er nærmest hellig for mange nordmenn som nok vil kutte både her og der i forbruket, men ikke prioritere bort ferieturen. Ut fra det vi ser nå vil derfor 2023 bli et enda bedre år for oss. Jeg tror uroen vil stabilisere seg og de voldsomme sprangene i renter, strømkostnader og valuta vil flate ut slik at mange får større sikkerhet rundt egen økonomi, sier han til avisen.

Les også: Slår alarm om kronen: – Kan bli en smertefull hestekur

Mer enn normalt

Også sjef for charterselskapet Ving i Norge, Marie-Anne Zacharisson, forteller at hun er overrasket over den høye etterspørselen.

Les også: Holder pusten mens kronekursen faller: – Markedet skjelver

– Det samme hører jeg fra andre aktører i bransjen, så det er tydelig at nordmenn vil utenlands i år også, sier hun til Dagens Næringsliv og legger til:

– Volumene til sommeren vil nok ikke helt klare å matche årene før pandemien, men det er fordi kapasiteten fra charteraktørene heller ikke er helt tilbake der de var. Men ser vi på belegget på flyene våre, har vi solgt over 50 prosent av setene for sommeren allerede. Det er mer enn normalt.

Videre forklarer Zachrisson at hun tror årsaken bak kan dreie seg om en kombinasjon av et reisebehov etter koronapandemien, og at den planlagte sommerferien er hellig og skal gjennomføres uansett hva.

– Dårlig nytt for nordmenn

Nordmenn som planlegger tur til USA framover bør også tenke seg om en gang eller to. Den svake kronen vil nemlig bety dårlig nytt for turistene i USA.

Senioranalytiker Dane Cekov i Nordea Markets uttalte denne uken til Nettavisen at en svakere krone mot dollar betyr over tid at det vi kjøper fra USA blir dyrere.

– Det er det! Utviklingen går feil vei for vår del. Både den norske kronen og euroen blir «underdogs» sammenlignet med de store valutaene.

Les også: Kjempefall på børsen – kronekursen stuper

Nordmenn på USA-ferier får 10 prosent dyrere ferieutgifter sammenlignet med i fjor bare på grunn av valutakursene. I tillegg kommer den generelle prisveksten i USA, som har vært sterk.