Det verste støvet har lagt seg etter en lang valgkamp og en spennende valgkamp. I mange kommuner er det klart og tydelig hvem som blir sittende med makta de neste fire årene. Andre steder er ting definitivt mer i det blå.

Allerede tirsdag ble det klart hvem som skal bekle setene i de nye kommunestyrene over det ganske land. Det førte, som det alltid gjør, med seg noen overraskelser i form av endringer på listene på grunn av personstemmer og slengere. Alle som ønsker det kan gi personstemmer (en ekstra stemme) og slengere til politikere som stiller på ei annen liste enn den du selv stemmer på. Er naboen eller en venn politiker, men for et annet parti enn det du vil stemme på, så kan du sende ham eller henne en slenger for å støtte dem.

Det er mange som benytter seg av muligheten. Det var derfor veteranen og Bodøs grand old lady, Agnete Tjærandsen, sikret seg fast plass i bystyret etter å ha stått nederst på hedersplassen.

Det samme gjelder SV-debutant Mohamed Jirde Ali, som opprinnelig sto på 13. plass på partiets liste til kommunevalget i Bodø. Han kom inn som fjerdemann. Og på Fauske sørget det for at førstekandidat Kjetil Sørbotten må finne seg i å være vara. Anne Godding fikk nemlig Rødts faste plass i kommunestyret.

Nå venter en ny hverdag for mange. Det er mange gamle travere i kommunestyrene rundt omkring, som har sittet i en årrekke som representant for sitt parti. Samtidig er det mange som nå skal ha sin første tørn i demokratiets tjeneste.

Sandra Vestnes i Bodø Høyre er 18 år og inne på fast plass som partiets ungdomskandidat. Vestnes er ei tøff og modig ung dame, som flere ganger har stått fram og fortalt om netthetsen hun har blitt utsatt for. I fjor ga det henne en nominasjon til Årets Nordlending. Nå skal hun være med på å styre byen.

Det er flere unge som har kommet inn. Arbeiderpartiets Kauser Vakili kom inn. Tidligere FpU-leder i Bodø, Vegard Henriksen, fikk en av Frps plasser i bystyret. De er begge født i 2000. Embla Sørensen, som kom inn for Arbeiderpartiet på Fauske, er født i 2001. De er alle blant de unge og lovende som skal drive samfunnet framover de neste fire årene, og forhåpentligvis lenger enn det.

Nå skal de stå i det. Og det kan være harde bud. Å være lokalpolitiker er ikke alltid en dans på roser. Det er heller ikke livet som ung voksen. Derfor er det særdeles prisverdig at det er så mange unge mennesker som engasjerer seg. Og hver eneste en av dem fortjener en takk.

Vi trenger å høre deres stemme. Det er de som skal drive lokalsamfunnene våre videre, inn i framtida. Og det er selvsagt lov til å være uenige med dem. Det er bare sunt med en god debatt eller to. Men det er stor forskjell på saklig debatt og usaklig hets, som en ser mye av i kommentarfelt, særlig rettet mot politikere.

De har tatt på seg en enorm oppgave på vegne av hele demokratiet. Det bør de hylles, ikke hetses, for.