CUPENS FRAMTID SKAL snart avgjøres, og om den strides de lærde. Det alle er enige om er at norsk fotball må ha et norgesmesterskap og at NFF ikke kan bruke etterdønningene av covid-problemene til å skrote en utgave av kampen om kongepokalen.

Alternativene er tre, og ett av dem kommer altså uten mening.

Dette er saken: Kjetil Knutsen går mot strømmen: – Det er noe folk glemmer når vi diskuterer cupen

De to andre – korona-modellen høst/vår eller 1902-varianten vår/høst – er framskritt satt opp mot tradisjon.

DE FLESTE SYNES å mene at gamlemåten er den beste og at sesongen i Norge skal avsluttes med cupfinalen på Ullevaal.

Cupen er tradisjon sies det. Det er viktig å ivareta tradisjoner. Selv landslagstrener Ståle Solbakken tenderer til det, og det er vanskelig å forstå.

Da tradisjonen ble innført ble cupfinalen spilt i oktober, ikke i desember.

Med utvidet serie, internasjonale landslagsdatoer og stadig flere kamper i Europa, er andre søndag i advent tradisjonens eneste alternativ.

MortenP

Morten Pedersen er fra Vålerenga, Oslo øst. Jobbet freelance i Arbeiderbladet i skoletida. Til Dagbladet i 1986. To perioder som korrespondent for Dagbladet i London. Nettavisen fra 2021. Redaktør og utgiver av fotballmagasinet – 4-4-3 Gatelagmagasinet.

Sett ut fra et sportslig perspektiv er det heller ingen tvil om at en finale i mai gir det største utbyttet.

Når kongepokalen kommer med en av billettene til Europa – for ikke å snakke om Europa League når Norge snart er innafor topp 15 på UEFA-rankingen - skulle man tro at det å spille finalen på våren kontra desember, var en no brainer.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

INettavisen deler Kjetil Knutsen dette synet, og understreker samtidig betydningen av cupkamper i oppkjøringen til Eliteserien. Ifølge Glimt-treneren er viktigheten av konkurransekamper inn mot seriespillet «ekstremt undervurdert».

Men bare når det passer selvfølgelig, vi er alle oss selv nærmest.

Og ikke når det er andre ting som er viktigere.

I MARS KRÆSJET det derfor totalt da Bodø/Glimt ifølge en uoffisiell norsk fotball-lov fikk fjerde runde-kampen mot Aalesund flyttet en uke fram i tid på grunn av forberedelser til en midtuke-kamp i Conference League. Under normale omstendigheter ville det vært grei skuring. Midt i en pandemi, ikke like mye.

Aalesund hadde covid-utbrudd og kunne ikke stille lag en uke før den terminfestede kampdatoen.

Les også: Fotballens hellige ku er moden for slaktebenken

Resultatet av det var at NFF kastet dem under bussen og ga Bodø/Glimt walk over til kvartfinalen.

I ENGLAND VILLE mann ledd av argumentasjonen om forberedelser til Europa, og sagt at kampen skulle spilles i henhold til terminlista. I Norge har vi av mange gode grunner tradisjon for å legge til rette for lagene i Europa.

Men gratisbilletter til avansement eller poeng har vi aldri opplevd, som om kamper med fire dagers mellomrom ikke kan la seg gjøre.

Det er jo det fotball i Europa handler om.

Det er det norske klubber drømmer om.

Les mer fra Norsk debatt

I MARS LENTE Kjetil Knutsen seg på kutymen og sa det er sånn vi gjør det i Norge. Det har han rett i. Samtidig er det viktig å huske at cupen 2021/2022 var en prøveordning presset fram av en pandemi.

Alle bør bidra i slike situasjoner, tenke på helheten og ikke bare hevde sin rett.

Spesielt når det iboende fotballsynet er at konkurransedyktig kamper i mars er «ekstremt undervurdert» for norske klubber.

KONTROVERSEN SOM OPPSTOD vil neppe skje igjen om cupen flyttes fast til høst/vår. Pandemier kommer ikke med jevne mellomrom. Derfor er ikke det noe motargument for tradisjonistene.

Neste gang lag går videre fra europeiske gruppespill kan kutymen ivaretas gjennom å flytte en kamp, uten problemer.

Samtidig er det viktig å huske på at framskritt krever vilje, og at det ikke kommer uten emosjonelle smerter.

Les også: NFF kobler fra respiratoren og kaster Aalesund under bussen

HUSK OVERGANGEN TIL skøyting i langrenn, husk Jan Bokløvs forhatte v-stil og husk da tilbakespillregelen til keeper ble skrotet av FIFA. Vi likte det ikke. Og har du glemt det, eller ikke var født da nevnte grep revolusjonerte sine idretter, vit at framskritt tar verden videre og skaper nye tradisjoner.

Det er bra for utviklingen, og bra for idretten det gjelder.

Det er også helt riktig.

Her kan du lese om Nettavisens spaltister