Lørdag morgen tok et tilnærmet tomt Norwegian-fly av fra Bodø lufthavn, med retning for Gran Canaria. Der skulle flyet, som forøvrig var chartret, hente strandede turister hjem til Salten. Om bord var Lars Stian Johansen fra Straumen i Sørfold, sammen med sine kolleger. Johansen forteller om en svært ubehagelig opplevelse for pensjonister og småbarnsforeldre om bord i flyet, som egentlig skulle lande klokken 23.40 i Bodø.

– Jeg tror vi landet rundt klokken to i natt, sier Johansen, etter den strabasiøse turen.

Men offisielle flydata viser at landet tok bakken i Bodø klokken 03.00, og det skal ha vært svært kummerlige forhold om bord.

– Først ble det opplyst at vi kom til å bli fem timer forsinket på grunn av noe med luftrommet over Frankrike. Da hadde vi allerede blitt sendt om bord på flyet, og det var 40 grader i kabinen, sier Johansen oppgitt.

Panikk

Han sier at det virket som at kapteinen om bord på flyet ikke tok situasjonen alvorlig nok.

– Kapteinen lo da han fortalte at vi kom til å bli såpass forsinket. Det var en del eldre pensjonister og småbarnsforeldre om bord, og det var tilløp til panikk, sier Johansen.

Etter hvert begynte folk å klage til kabinbesetningen på behandlingen de fikk, og den høye temperaturen om bord.

– Etter at flere hadde klaget til besetningen, valgte de å slå på klimaanlegget. Jeg kan godt forstå at småbarnsforeldre og pensjonister fikk panikk og ble redde i den varmen.

Om bord i busser

Etter 2,5 timer om bord i flyet, kom de seg av gårde fra Gran Canaria. Flyturen gikk ellers greit, og da de ankom Bodø, sto kommunen klar med et team.

– Vi ble tatt av 10 og 10 personer i slengen. Vi fikk noen spørsmål om symptomer, og hvordan vi kom oss hjem. Noe mer gjorde de ikke, sier Johansen.

Han forteller at han registrerte at enkelte passasjerer ble tatt om bord i busser som kommunen hadde rekvirert.

– Ja, vi så at enkelte gikk til bussene som sto klare.

Før flyturen pratet han med andre passasjerer fra Salten-området, som også hadde vært på ferie i Gran Canaria.

– Jeg oppfattet ikke at noen var smittebærere, og de jeg pratet med hadde tatt sine forholdsregler for å unngå smitte.

Restriksjoner

– Det er synd å høre at de reisende hadde en ubehagelig opplevelse med oss fra Gran Canaria. Hva som hadde skjedd med klimaanlegget har jeg rett og slett ikke svar på, sier Astrid Mannion-Gibson, talsperson for Norwegian.

Hun sier at det var restriksjoner på flyplassen på Gran Canaria, lørdag kveld.

– Dessverre var det restriksjoner på flyplassen i går med såkalte slotts. Det vil si at man får utdelt et avgangstidspunkt når det er mye trafikk eller for eksempel utfordringer med været. Hvis flyet ikke er klart for avgang, risikerer man å miste seloten, som kan skape ytterligere forsinkelser, sier hun.