Gå til sidens hovedinnhold

Svinepakk og mangel på en glad laks ...

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Respekt for levende vesener, respekt for alt vi deler og det vi lever av, og for er noe som sitter i ryggraden min. Jeg er kjøtteter, jeg spiser kjøtt fra mange dyr. Jeg spiser som mange andre oftere både kylling, laks og kjøttprodukter med bismak, jeg innrømmer det.

Dyrevernsaktivistenes bilder fra innsiden av fjøsene som viser grusomme lider for griser gjør meg forbannet, oppgitt og trist. Er det mulig å behandle levende vesener på en slik måte? Hvordan mennesker er det som kan la dyr lide med overlegg? I Norge og øvrige nordiske landene har det blitt avslørt omfattende mishandling av dyr på flere gårdsbruk i flere år. Det er også grunn til å tro at dyrevelferden i resten av Europa, eller i verden for øvrig ikke er noe bedre. Det er mildt sagt skremmende.

Vi tar, og skal ta dyrevelferden for gitt. Jeg kunne aldri drømme om at mennesker som lever av å avle opp, og selge dyr skulle være mishandlere. Vi snakker levende individ! Dokumentaren som ble vist på NRK for litt siden og nye bevis er sjokkerende. I Sverige ble det nylig avdekt tilsvare forhold, blant annet ble griser kokt levende.

Nå skal jeg tilføre at jeg faktisk tror at de fleste bønder lever i god harmoni med sitt dyrehold og at unntakene er få. Heldigvis er virkelighet dog mer nyansert. Men vår krav om billigere og billigere kjøtt kan påvirke og gjøre at enda flere tar snarveier som setter dyrevelferd under et stort press.

Vi vil helst kjøpe maten vår billig, ergo: Bøndene må produsere kjøttet slik at forbrukerne skal få maten sin billigst mulig. Dette blir sagt av en av grisebøndene som blir snikfilmet. Slik er kjøttindustrien. Disse grisene lever for å dø, slik et du og jeg kan spise dem til middag.

Dyrevelferd i Norge (egentlig i hele verden) – hva vet vi om husdyrene? Som våre kjæledyr og bestevenner, hunder og katter, har husdyr sin egen personlighet og intelligens. Griser er ganske like oss mennesker fysiologisk sett, og er minst like intelligente som hunder.

Mens noen dyr blir elsket av oss, lever altså andre dyr sine korte og miserable liv i industrielt landbruk. Slik at du og jeg skal kunne spise kjøtt og ofte uten å spørre, «hvordan har dyrene hatt det i sin livsfase»?

Er dyrehold for menneskelig føde ut, er vi siste generasjoner som er kjøttetere? Jeg er motivert til å velge bort billig kylling, buregg og koteletter fra inne – gris. Vi kan både kjøpe animalske produkter produsert med strengere krav til dyrevelferd og prøve noen vegetariske retter og produkter, det blir i alle fall mitt mål!

Fiskeretter skal selvsagt være en del av det norske kostholdet, opptil flere ganger per uke. Det vil være en gevinst å bytte ut kjøtt med fisk, men når vi snakker om dyrevelferd, hva med lakseoppdrett. Jeg vet jeg banner litt, og provoserer litt, men gitt at laksen har følelser og instinkt er vel ikke et liv i merdene noe meningsfylt?

Så hva må gjøres? De som ikke driver i tråd med regler og er sitt ansvar bevist gjennom dyrevelferd skal selvfølgelig straffes og stilles til ansvar. Videre må vi forbrukere være villig å betale for dyrevelferd, og kjedene må også være sitt ansvar bevist og stille krav! Et dyrehold som ikke er humant, og der dyr lider vil alltid være en lidelse for mye, alltid!

Kommentarer til denne saken