Norrbottens samebyer har fått nok. Representert av Svenske samers riksforbund, vil at fylkesstyret skal ta stilling til et omfattende snøscooterforbud i de mest følsomme månedene av reindriften, skriver Piteå-Tidningen.

Det er fra 2. mai til 30. juni 2018, da alle samiske landsbyer i Norrbotten vil ha fred og ro i fjellet.

I søknaden om midlertidig snøscooterforbud over trelinjen er det stor ulempe for reindrift på grunn av scooterne som kjører i denne perioden. Forstyrrelser forårsaker at reinen ikke hviler, noe som igjen fører til dårligere dyrehelse.

En sliten rein kan ikke håndtere bevegelsen mellom de forskjellige områdene så bra, og det kan føre til at tauene mister sine kalver de har på seg. Det er også bemerket at scooterkjøring ikke er en del av offentlig rett, skriver avisa.

- Er det da rimelig å lukke en så stor del av fjellverdenen?

– Det er et klart signal fra det samiske folk at dette ikke virker lenger. Noe må skje. Det er opp til fylkesstyret å bedømme hva som er rimelig og ikke, forteller Anders Erling Fjällås fra Semisjaur Njargs sameby i Arjeplog kommune.

- Våre fjell har blitt en lekeplass, fortsetter han.

- Hvem er ansvarlig er å bevisst løfte problemene for oppstartsvirksomheten?

– Jeg har ikke noe godt svar på det spørsmålet. Det er opp til hver snøscooterdriver å ta sitt eget ansvar, men det mangler det, sier Fjällås til pt.se