AN+ i 2 måneder for kun 99,-. Bestill her!

Det er ordføreren i fjellsamebyen Semisjaur-Njarg i Norrbottens län, Anders Erling Fjällås, som har søkt og fått innvilget snøscooterforbud i et stort område i Arjeplog-fjellene for å holde nordmenn unna. Det skriver Piteå-Tidningen. 

Reindriftssamene i distriktet til Semisjaur-Njarg har sine vinterbeiteområder i Arjeplog, Älvsbyen, Piteå og Skellefteå. Nå har de fått nok av nordmenn som tar seg til rette på snøscooter. De mener problemet med frikjøring blir stadig større.

– Jeg håper nordmennene respekterer at det kan være rein i området, og justere sin kjøring etter det. Hva dette handler om er at nordmenn kommer hit, lemper av scooterne sine ved riksvei 95 og kjører som en galninger – uansett om det er snø eller ikke, sier han til avisen.

Ifølge Piteå-Tidningen er det ikke uvanlig med scooterforbud i perioder. Det som er uvanlig er at forbudet har kommet i området som grenser til riksväg 95, Silvervägen. Forbudet skal begynne å gjelde fra midten av november til 5. januar.

Ordfører Anders Eling Fjällås mener de ikke tar hensyn og kjører så fort snøen faller.

– Nå til dags starter tilsynelatende snøscootersesongen så snart snøen faller fra himmelen, sånn var det ikke før. Det skaper umiddelbart problemer for oss siden reinen er veldig sky og var på denne tiden av året. Del løper så snart de hører en scooter, forteller han til avisen.