Pilot Lars Westvig: - Noe mer spektakulært enn Svartisen, vet jeg ikke om!

Av
DEL

Lars Westvig elsker å fly, og han elsker landskapet rundt Svartisen.

– Noe mer spektakulært enn Svartisen vet jeg ikke om!

Fra basen sin på Sandhornøya, tar det om lag en halvtime å fly med mikroflyet til Svartisen. I løpet av de seks årene han har fløyet, merker han fra år til år at isen krymper og blir flatere.

– Men naturen er ikke statisk. En bre vil alltid være i forandring, men det som bekymrer er at barnebarna våre kanskje ikke får se Svartisen slik vi eller våre forfedre opplevde den. Men det er som det er. Bekymret? Ja. Fortsatt vakker? Ja. Og så tenker jeg at den endrer seg, og så får vi være med på den endringa.

Nordland er et langt fylke, og når Westvig flyr over Svartisen, ser han Træna, og når han er på Træna, ser han Okstindan, skriver Rana Blad.

Se bldeserien under.

- I kilometer er det ikke langt, men tenk på den distansen folk forflytta seg da området ble befolket, og at de fant et livsgrunnlag på alle disse plassene. Det gir meg en form for ærbødighet, sier han og legger til:

– Det som er annerledes enn det du ser andre steder, er at breen nesten ligger på havnivå, og det er så spektakulært med alle øyene og holmene, ikke minst når man ser Træna langt ute i havet og så vet man at der har det bodd folk i tusenvis av år. Der har folk klart seg. Da får man et helt annet perspektiv på ting. Lyset gjennom de fire årstidene er skiftende, og det er så betalende med det lave vinterlyset og midnattssolen i kombinasjon med et grønt landskap og isbre, det er vakkert, og ikke minst er Langvatnet er perle.

Sarek

Westvig mener Rapadalen i Sarek nasjonalpark i Sverige, er det eneste stedet i Norden som kan sammenlignes med Langvatnet.

– Formasjoner av leire fra breen, det er helt fantastisk! Men alle ser forskjellige ting i bildene jeg tar. En geolog vil juble over å se lagdelingen, en glasiolog blir overlykkelig over en jøkulhlaup og en turist ser bare skjønnheten. Selv ser jeg bare vakkerheten i landskapet.

Bildeserie

Svartisen fra lufta

Langvatnet: – Det er kun ett sted i hele Norden som kan måle seg med Langvatnet, mener Lars Westvig. (Foto: Lars Westvig)

Artikkeltags