Gå til sidens hovedinnhold

Svartisen smelter fort nok om ikke breen i tillegg skal fraktes vekk med helikopter

Artikkelen er over 2 år gammel

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Hensikten med en forretningsvirksomhet er å skape en kunde», ifølge den amerikanske bedriftsrådgiveren og forfatteren Peter Drucker (1909-2005). Kreativiteten hos enkelte er grenseløs i så måte.

Fylkesmannen i Nordland har hatt innsigelser. Men nå har fylkesmannen gjort helomvending, og vil likevel ikke legger hindre i veien for at selskapet Svaice AS får hente isblokker fra Svartisen. Den tusen år gamle isen skal ikke brukes til noe som helst nødvendig eller nyttig; hele konseptet er rett og slett meningsløst. Isen skal flysendes verden over til gourmetrestauranter og eksklusive barer, sånn at millionærer i Dubai eller New York kan bestille seg en Whisky On the Rocks med svindyre isbiter fra Svartisen.

Ja, noen påstår til og med at isbitene blir dyrere enn selve drinken. Det er iskald beregning fra gründernes side, og alene nok til at Svaice AS skaper seg kunder. Noen må alltid vise hvor rike de er, og hvor vulgært de kan oppføre seg bare fordi de har råd til det.

Hadde det enda vært sånn at isen skulle fraktes til steder som verken har strøm eller kjøleskap, og som derfor trenger is for å kjøle ned livsviktig føde, så hadde det vært mulig å skape en smule forståelse for prosjektet. Som gruveslam i Repparfjorden, som tross alt skaffer fram kobber, som verden trenger i store mengder for å kunne gjennomføre det grønne skiftet.

Men det finnes ikke ett fornuftig argument for flybårne isbiter til drinker i resten av verden. Ikke ett! Noen nye arbeidsplasser – som alltid er det som frister – kan ikke forsvare den negative omtalen Meløy og Nordland nå opplever. Ivrige naturvernere, naturelskere, potensielle turister og andre reagerer selvfølgelig over denne meningsløse geskjeften, som selvsagt hører hjemme på «Shame on you»-lista. På sikt kommer arbeidsplassene til å koste mer enn de smaker.   

Hele prosjektet er så lite miljøvennlig, bærekraftig og framtidsrettet at det kan få noen hver til å kaldsvette.

I 2015 bevilget Meløy kommune 150.000 kroner, og sa ja til 6000 helikopterturer i sommerhalvåret over svartisområdet, som altså ligger i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Sammen med Statskog bevilget Nordland fylkeskommune 250.000 kroner til samme prøveprosjekt, mens daværende KrF- fylkesråd for næring jublet over hvor flott det vil bli å sitte i Monaco med en drink med blå is fra Svartisen.

Siden den gang har entusiasmen for prosjektet smeltet like raskt som Svartisen selv, og den velvillige innstillingen fra politikerne har heldigvis kjølnet. Fylkesråden for miljø, kultur og folkehelse vil koble Klima- og miljødepartementet inn i saken. Også rådmannen i Meløy signaliserer at det til sjuende og sist bare er Meløy kommunestyre som kan si ja eller nei til prosjektet, og at ingenting er avgjort. Alle syns Svartisen smelter fort nok, om den ikke i tillegg skal fraktes vekk med helikopter.

Det er bare én fornuftig ting å gjøre: Legg hele prosjektet på is.

Kommentarer til denne saken