Ingen i verden brygger øl lengre nord enn Robert

Landbruks -og matminister Sylvi Listhaug klipper snora for verdens nordligste ølbryggeri - på Svalbard. (Foto: Helge Rønning Birkelund, ANB)

Landbruks -og matminister Sylvi Listhaug klipper snora for verdens nordligste ølbryggeri - på Svalbard. (Foto: Helge Rønning Birkelund, ANB)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Robert Johansen fikk hjelp av Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til å klippe snora for drømmeprosjektet på Svalbard.

Johansen har satset 12 millioner kroner på verdens nordligste ølbryggeri, men pengene var ikke det største hinderet for å få realisert drømmen. I 1928 ble det nemlig innført en lov på Svalbard som forbød produksjon av alkoholholdige drikker på øya. Det skyldtes en redsel for at gruvearbeiderne skulle drikke altfor mye.

Ble opphevet

Først sommeren 2014 ble loven opphevet av helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

– Det var på høy tid å modernisere regelverket. De siste årene har aktører både i Longyearbyen og Barentsburg ønsket å starte brygging av øl. Det kan være et positivt bidrag til næringsutviklingen på Svalbard, sier Bent Høie til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Nå er det lov å brygge øl på Svalbard, og produksjonen er allerede godt i gang.

Hard kamp

Tankene om det hele fikk Robert Johansen ved kjøkkenbordet for sju år siden. Nå står tankene klare til å tømmes – og nytes. Men han innrømmer at kampen om å oppheve loven var lang og hard.

– Det som har drevet meg er kjærligheten til øya og ønsket om å gi noe tilbake som kan være vårt eget, sier han til ANB.

Robert Johansen har bodd på Svalbard i 26 år. Han var gruvearbeider i 12 år, og er i tillegg pilot i lufttransporten på Svalbard.

I første omgang vil han ta ølmarkedet i Longyearbyen med leveranser til utesteder og salg på NordPolet. Han har også mål om å få markedsandeler på fastlandet.

130 bryggerier

Det er nå offisielt registrert 130 bryggerier i Norge. Bryggeri- og drikkeforeningen, hvor Petter Nome er direktør, har nesten 90 medlemmer som driver småskalabryggerier.

Volumet av lokalbrygget øl vokste med 40 prosent i fjor, og står for tre og en halv prosent av ølvolumet i Norge.

– Én av fem i bransjen arbeider med mikrobryggerier, ifølge Petter Nome. Han synes det er moro at man nå har fått til et bryggeri også på Svalbard.

– Ølkulturen er en veldig positiv kultur hvor smak, opplevelse og variasjon står i høysetet. Det er hyggelig at også Svalbard hiver seg med på bølgen, sier Nome.

Stort marked

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug er enig – og går god for ølet fra bryggeriet hun åpnet søndag.

– Det var kjempegodt. Det smakte litt mer enn vanlig, sier hun.

Longyearbyen er med sin turisme et stort marked. Årlig selges det nesten en halv million liter øl. Johansen har et hårete mål om å ta en fjerdedel av markedet «hjemme».

Det øvrige volumet – 250.000 til 300.000 liter i alt – skal selges på fastlandet, primært i Tromsø. (ANB)

Artikkeltags