Korona-dugnad, «ikke dra på besøk i påska», R-tallet er over en 1 og villsmitte i alle bauger og kanter.

Jeg er dritt lei.

Spredning av frykt og mangelfull informasjon er blitt ledende semantikk i disse koronatider. Espen Nakstad er behagelig å lytte til, og skaper tillit, men det er mye beroligende bæ og lite håndfast ull, som vi sier i nord. Den enkleste løsningen på en utfordring er ofte å utsette avgjørelsen, i håp om at det kommer mer informasjon på bordet, og løsningen vil gi seg selv.

Initialt var risikoen meget høy da alle faktorene var ukjente, og vi satt alle kluter til med og stengte ned Norge. Kriseledelse i praksis, et passende tiltak under de rådende omstendighetene. Perioden med kriseledelse er for lengst forbi, nå trenger vi ledere som tar beslutningen, er handlekraftige – og ikke flytter målstreken for hver uke. Respekt, ansvar, mot.

Respekt for Norges befolkning som de folkevalgte skal beskytte, ansvarliggjøring av våre politikere, og mot til å være handlekraftig – og faktisk ta beslutninger. Har politikerne gjennomført en risikovurdering av korona, vektet fordeler og ulemper mot sluttilstanden? Det ser ikke slik ut basert på handlemåten som er valgt.

Stengte kjøpesenter, sperrebånd på benker og busseter, plakater og tekstmeldinger er veldig framtredende – men hjelper det egentlig? Fasaden er fin nok den, men bak den framstår det som bare rot.

Og vi, den gjennomsnittlige nordmannen, bretter opp ermene og bidrar til fellesskapet med å unngå venner, familie, eldre og syke. Vi bryr oss om hverandre gjennom mobil-skjermen, sosiale medier og kanskje en spasertur med trygg avstand. Når selv statsministeren tråkker utenfor den smale sti så sier det vel sitt om hvordan resten av oss opplever kommunikasjonen fra regjeringen og FHI.

Majoriteten av smitte i Norge kommer fra import, men å stenge ned norsk industri er ikke aktuelt. Det blir ikke diskutert, i hvert fall ikke i det offentlige lys. Det vil koste mye for oljefondet; penger, penger, penger. Mens den «tapte» generasjonen med ungdommer tar støyten, utvilsomt.

Vi har ikke sett baugbølgen av hva dette gjør med sosiale relasjoner, psykisk helse og fysisk helse. Eldre og syke må dø alene på sykehjem hjem fordi våre politikere ikke tar ansvaret sitt, og stenger pengekranen for en periode.

Svakt lederskap står seg ikke over tid.

Det skyldes på korona; nei – det er så vanskelig å gjennomføre grunnet korona. Vi har levd i denne unntakstilstanden i over ett år, det er ikke lenger en unntakstilstand – det er en ny normaltilstand. Og hvis våre ledere ikke klarer finne en vei rundt hinderet vil vi alle sitte på feil side av innhegningen.

Steng grensen for import av arbeidere, det er da nok av arbeidskraft i Norge – sett inn dugnaden i å få de permitterte menneskene i arbeid. Alle kan gjøre noe, de kan faktisk både blomstre og trives i en ny arbeidssituasjon. Tenk hva vi kunne oppnådd som nasjon med det.

Vi er så lei av korona nå at det har fått sitt eget ord – korona fatigue.

Stå stødig i stormen, og slutt å spre frykt og mistro i samfunnet.

At smittetallene blant barn og unge øker er vel helt naturlig, de er de eneste som har levd tilnærmet normalt de siste året. At viruset blir mer hissig er vel en helt naturlig mutasjon, det ønsker å overleve.

Få opp tempo på vaksinasjon, åpne opp samfunnet igjen og la oss leve frie liv.

Det har aldri vært satt i verk så inngripende tiltak i moderne tider siden andre verdenskrig.

Vi er ikke i krig.

Jeg stoler ikke helt på at politikerne klarer å levere nok vaksiner, så jeg stiller meg gjerne i køen for Sputnik eller hva enn som måtte være tilgjengelig. Vaksinen er visst bare virksom i seks måneder uansett, – hvilken plan har våre folkevalgte for framtiden?

Aids regnes fortsatt som en global pandemi med nær 40 millioner smittede, informasjonskampanjer og kondomer er meget effektivt.

Det er 129 millioner smittet av korona på verdensbasis. En effektiv informasjonskampanje, vask hender og bruk sunt bondevett – så kommer vi oss igjennom dette også.

Kanskje våre politikere kan brette opp ermene, det er på tide at dere gjør en dugnad her. Svakt lederskap står seg ikke over tid.

Silje T. Steffensen, offiser Forsvaret