Gå til sidens hovedinnhold

Sushi Arena; interesse, behovsdekking og bærekraft

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Idrettssosiolog Mads Skauges kronikk i AN 01.10.21 krever en kommentar.

«Vår tid er nu.» Da tar det kortere tid å oppgradere Myra enn å vente 7–8 år på at den nye bydelen skal være klar for utbygging. Rønvikjordene er det bare å glemme, så mange venner har ikke B/G i kommunestyret – eller? For en evig VIP-billett kan kanskje tilstrekkelig antall politikere lokkes til å si ja?

10 000 synes å være overkapasitet. Hvor mange vil sette seg på et overdekket og oppvarmet Sushi Arena (finansiert av laksemillioner) for å se B/G kanskje spille i OBOS-ligaen om noen år?

Hva om Skauge (eller B/G-frelste AN) gjorde en markedsundersøkelse på interessen for å sette seg på en ny, mer bekvemmelig arena, med overdekking og varme i ræva, og godt med parkering like i nærheten, da fotballsupportere ikke liker å gå så langt. Ukvalifisert synsing i en AN-kronikk om oppslutningen er det det er, synsing. Men kanskje kan tallet 10 000 være hentet fra en markedsplan B/G har utarbeidet for prosjektet, basert på realistiske vurderinger.

Underholdningsverdien i fotballen ligger for de aller fleste i scoringene. Uten disse blir det for de fleste på tribunene en dårlig kamp. I 2020-sesongen scoret B/G 103 ganger, dvs. 3,43 per kamp i snitt. Det var 25 prosent mer enn nummer to klarte og 50 prosent mer enn nummer tre. To dansker fikset de fleste.

I år har B/G scoret 2,05 ganger i snitt på tjue kamper. Her ligger nr. to og tre foran med hhv. 2,4 og 2,15. Vi snakker altså om en liten, relativ måltørke. Underholdningsverdien er lavere i år enn i fjor.

Og verre blir det om vi ser på hjemmekampene. I 2020 ble det 3,93 scoringer per kamp i snitt, i år «bare» 2,7 på hjemmearenaen.

Goalgetterne er ikke av samme kvalitet som i fjor. Hva skal da til for at B/G skal samle 10 000 rundt spillet sitt når det menigheten først og fremst ønsker å se, scoringer, er færre enn i 2020-sesongen? Det er lite trolig B/G vil kunne kjøpe en spiller med Erling Braut Haalands scoringsegenskaper.

Vil en investering på MNOK 700–800 (jf. Intility Arena til MNOK 760, og byggekostnadene stiger bratt) svare seg på bunnlinja om bare 4 000 løser årskort?

Bærekraft og gjenbruk er to sentrale begreper nu og for framtiden. En oppgradering av Aspmyra til UEFA-standard er antakelig en bedre løsning både med hensyn til økonomi og til etterspørsel etter underholdning i form av ball-lek. B/G må utvikle seg i tråd med «det grønne skiftet».

Vi burde forvente litt mer realisme i en kronikk av en ansatt på Nord universitet.

Kommentarer til denne saken